Η απόφαση της Attica Bank να απολύσει δύο τραπεζοϋπαλλήλους, επειδή κλείνει το κατάστημα στο οποίο εργάζονταν και οι ίδιοι αρνήθηκαν να φύγουν με το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, δίνει την εικόνα του τι έρχεται για τις απολύσεις στις τράπεζες.

Και μάλιστα σε έναν από τους πλέον προστατευμένους σε θέματα απολύσεων κλάδους, που όταν οι τράπεζες ήθελαν να απομακρύνουν προσωπικό ανακοίνωναν πλουσιοπάροχα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει μπει «ψαλίδι» και στα bonus που συνοδεύουν προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης ενώ εντείνονται οι «ψίθυροι» ότι έρχονται και απολύσεις.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Attica Bank κατεβαίνουν σε 24ωρης απεργία πανελλαδικά με το Σύλλογο Υπαλλήλων να ζητά από την τράπεζα να πάρει πίσω τις δύο απολύσεις.

Οι δύο εργαζόμενοι προέρχονται από το κατάστημα της τράπεζας στον Πύργο Ηλείας, το οποίο κλείνει.  Ενώ όπως έχει ανακοινώσει η  Attica Bank το στρατηγικό της σχέδιο περιλαμβάνει και κλείσιμο αρκετών καταστημάτων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, και περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής:  «Η Τράπεζα, αντί να τοποθετήσει τους 2 εργαζόμενους που επέλεξαν οικεία βουλήσει να μην συμμετάσχουν στο εξαγγελθέν από την ίδια πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προσωπικού σε ενδεδειγμένες των δεξιοτήτων τους, των γνώσεών τους και της εμπειρίας τους θέσεις εργασίας, εκ των αρκετών που αποδεδειγμένα υπάρχουν κενές, επέλεξε να ακολουθήσει τον δρόμο της διατάραξης των σχέσεων εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας στο περιβάλλον δουλειάς μας».

Οι συνδικαλιστές υπενθυμίζουν πως η συμμετοχή στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου είναι οικειοθελής και σημειώνουν πως την πρώτη βδομάδα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου «συντελέστηκε εμφανής πίεση στους υπηρετούντες αφενός σε κάποιες εκ των χαρακτηριζόμενων από την ίδια ως υπεράριθμης δυναμικότητας μονάδες Δικτύου, αφετέρου σε μια σειρά Καταστημάτων που η Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει προσεχώς, ώστε να δηλώσουν συμμετοχή στο εξαγγελθέν πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι η Attica Bank ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στα μέσα Μαϊου, με στόχο να αποχωρήσουν οι 100 από τους 800 συναλικά εργαζόμενους της.

Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή –κινήθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό- και για αυτόν τον λόγο στα μέσα Ιουνίου, το πρόγραμμα επανενεργοποιήθηκε « για συγκεκριμένες μονάδες της Τράπεζας» και για όσους υπηρετούν σε καταστήματα που η τράπεζα πρόκειται να κλείσει, όπως αυτό του Πύργου και αυτών που θα ακολουθήσουν  -Αγίου Δημητρίου, Κερατσινίου και Ψυχικού, που« αποφάσισε έως 02/07/2021 να κλείσει, ενημερώνοντας, παράλληλα, πως, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα ακολουθήσουν και άλλα», όπως επισημαίνει ο  Σύλλογος Υπαλλήλων στην τράπεζα.