Σε υψηλού επενδυτικά σαλόνια, με μακροπρόθεσμες προοπτικές και μεγάλες αποδόσεις, θα εισέλθουν οι ελληνικές τράπεζες με την απόσυρση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη μετοχική τους σύνθεση, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχόλιό της η Standard & Poor’s, αφορμώμενη από το ιστορικό placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς που ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη 7 Μαρτίου – το μοναδικό στην Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε με premium αντί για discount.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η πώληση από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του 27% των μετοχών που είχε στην Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί ακόμη μια θετική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Της συναλλαγής αυτής είχαν προηγηθεί άλλες (Alpha Bank, Eurobank), μέσω των οποίων το ΤΧΣ σταδιακά εκποίησε το μεγαλύτερο μέρος των ποσοστών του σε τράπεζες που είχε αποκτήσει στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων στήριξης.

Ως εκ τούτου, αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη και την εξομάλυνση του πλαισίου λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα (7/3), το ΤΧΣ πουλά το 27% στην Πειραιώς, με 5,4% να διατίθεται σε εγχώριους και 21,6% σε ξένους επενδυτές.

Αυτή η συναλλαγή είναι η τέταρτη από τα μέσα του 2023, διάστημα κατά το οποίο το ΤΧΣ διέθεσε εξ ολοκλήρου τις μετοχές του στην Alpha Bank και τη Eurobank και μέρος των συμμετοχών του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. (ΕΤΕ).

Η επακόλουθη αλλαγή στην ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς δεν θα έχει καμία επίδραση στις αξιολογήσεις ή τις προοπτικές μας για την τράπεζα.

Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η εταιρική διακυβέρνηση της Πειραιώς συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Οι προοπτικές μας για τις αξιολογήσεις της Τράπεζας Πειραιώς ήταν θετικές μετά την αναβάθμιση της τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2023» αναφέρει η S&P.

Στη συνέχεια, ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει πως παρότι η παρουσία του ελληνικού Δημοσίου στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών -μέσω του ΤΧΣ- δεν είχε ιδιαίτερη επίδραση στις στρατηγικές τους, το ταμείο έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στη μεταμόρφωση και την αναδιάρθρωση αυτών των τραπεζών, ιδιαίτερα μέσω του Ηρακλή, η οποία ήταν μια πρωτοβουλία του ΤΧΣ.

Μαζί με τον Ηρακλή, το ΤΧΣ συνεργάστηκε στενά με τράπεζες και τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές για τη διαχείριση μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), παρέχοντας τη συγκατάθεσή του για την έγκριση των στρατηγικών και των επιχειρησιακών στόχων των τραπεζών για τα ΝPLs που υποβάλλονται στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Η έξοδος του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες σημαίνει ότι ολοκλήρωσε την αποστολή του και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν πλέον στην κανονική τους λειτουργία.
«Κατά την άποψή μας, η επιτυχής διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ σε τέσσερις ελληνικές εγχώριες συστημικά σημαντικές τράπεζες (DSIB) αποδεικνύει και πάλι το θετικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για τις ελληνικές τράπεζες.

Τον Οκτώβριο του 2023, η UniCredit ήταν η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που έγινε μειοψηφικός ιδιοκτήτης στην Alpha Bank.

Στη συνέχεια ακολούθησε η επιτυχής διάθεση του 22% της Εθνικής, κυρίως σε ομάδα ξένων επενδυτών, ενώ μικρό μερίδιο κατέλαβαν και εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές.

Η πρόσφατη έκδοση ομολόγων και υβριδικών χρεογράφων σε ξένες αγορές από μεγάλες ελληνικές τράπεζες υποστηρίζει την άποψή μας.

Το έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές υποδηλώνει επίσης αυξανόμενη όρεξη για τις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς καθώς οι προοπτικές κερδών και ποιότητας του ενεργητικού της παραμένουν καλές μετά τα ήδη θετικά αποτελέσματα του 2023 που ανακοίνωσε πρόσφατα η τράπεζα.

Επίσης, αναμένουμε από την Πειραιώς, όπως και από άλλες ελληνικές τράπεζες, να αποκτήσουν περαιτέρω πρόσβαση στην αγορά χονδρικής στο εγγύς μέλλον για τις υβριδικές κεφαλαιακές της ανάγκες ή να ενισχύσουν το απόθεμα των MREL τους.

Κατανοούμε ότι το ΤΧΣ έχει προθεσμία για τη διάθεση όλων των τραπεζικών συμμετοχών του ως το τέλος του 2025.

Μετά τη συναλλαγή της Τράπεζας Πειραιώς, το Ταμείο θα μείνει με το υπόλοιπο 18,4% της ιδιοκτησίας του στην Εθνική.

Έχει επίσης μερίδιο 40% στην Attica Bank (χωρίς αξιολόγηση και όχι DSIB) από το 2019» καταλήγει η S&P.

Διαβάστε ακόμη: