Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής αναλυτής της S&P Globalόσον αφορά την πιθανότητα ενός άμεσου πλήγματος στην πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σαν αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου. Αντίθετα, η ζημιά αναμένεται να επικεντρωθεί στις φτωχότερες χώρες και σε εκείνες που βρίσκονται ήδη υπό την απειλή υποβάθμισης.
Θυμίζουμε πως η S&P είχε επιβεβαιώσει τη βαθμολογία του αμερικανικού αξιόχρεου σε ΑΑ+ με «σταθερές» προοπτικές, μόλις λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις αρχές Απριλίου.
Ο διεθνής οίκος είχε στηρίξει την αξιολόγηση αυτή στο υψηλό δημόσιο χρέος, που προσεγγίζει το 100% του ΑΕΠ και στο δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 6%-7% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας παράλληλα την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της εφαρμογής των δασμών για 90 ημέρες, διεθνείς αναλυτές και οίκοι έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επί τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, επικαλούμενοι κυρίως τις συνέπειες των εμπορικών πολέμων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, ο επικεφαλής αναλυτής της S&P, Ρομπέρτο Σιφόν-Αρεβάλο εκτιμά ότι οι περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες καταφέρνουν να αντέξουν στις πιέσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Αρχικά, υπήρχε μια αναδρομή στην εποχή της πανδημίας και ανησυχία για μια νέα παγκόσμια κρίση. Ωστόσο, εξετάζοντας το συνολικό πλαίσιο και τους διαύλους μετάδοσης, το ερώτημα παραμένει: Είναι αυτό αρκετό για να αλλάξει ουσιαστικά την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών;»
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και περαιτέρω υποβαθμίσεις σε χώρες που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς «αρνητικού outlook», όπως η Σλοβακία και η Αίγυπτος, των οποίων οι αξιολογήσεις έχουν ήδη επηρεαστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τη S&P, δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις.
Ένα μοντέλο της S&P, που βασίζεται στα δεδομένα της αγοράς πιστωτικών παραγώγων, δείχνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν υποβαθμίσεις πέντε βαθμίδων για την αξιολόγηση των ΗΠΑ και τριών βαθμίδων για την Κίνα.
Η ίδια η S&P δεν έχει υποβαθμίσει τις ΗΠΑ από το 2011, όταν και τις στέρησε την ανώτατη βαθμολογία του ΑΑΑ. Αντιστοίχως δεν έχει προχωρήσει σε υποβάθμιση της Κίνας από το 2017, αν και ο έτερος μεγάλος διεθνής οίκος της Fitch Ratings προχώρησε σε υποβάθμιση του κινεζικού αξιόχρεου μια μέρα μετά την ανακοίνωση των δασμών Τραμπ.
«Υπάρχει περιθώριο για τις αξιολογήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας», τόνισε ο Σιφόν-Αρεβάλο, εξηγώντας πως δεν είναι τόσο το χρονικό διάστημα διατήρησης των δασμών που θα κρίνει τις εξελίξεις, αλλά η ανάγκη εξεύρεσης κάποιας λύσης εντός των επόμενων μηνών. Παράλληλα, παραμένει η ανησυχία για απρόσμενα σοκ από το επίπεδο δημοσιονομικής τόνωσης που θα χρειαστεί η Κίνα.
Ουσιαστικά η S&P εμφανίζεται περισσότερο ανήσυχη για τις έμμεσες επιπτώσεις, όπως μια μακρά περίοδο πτώσης των τιμών βασικών εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και τα μέταλλα, που αποτελούν κρίσιμες πηγές εσόδων για πολλές χώρες. «Μια σημαντική διακύμανση στις τιμές των commodities θα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις αξιολογήσεις», εξήγησε ο Σιφόν-Αρεβάλο, σημειώνοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σήμερα κατά 20% χαμηλότερες από τα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν πίεση, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν τελικά στην επιβολή δασμών ύψους 20% σε προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά την υποστήριξή του στα σχέδια της Γερμανίας για επενδύσεις μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ στην άμυνα και στις υποδομές, ο Σιφόν-Αρεβάλο προειδοποίησε ότι οι εμπορικές εντάσεις απειλούν να επιδεινώσουν την ήδη ασθενή ανάπτυξη της ευρωζώνης.
«Σε όλη την Ευρώπη θα τεθεί το μεγάλο ερώτημα για τις δημοσιονομικές προοπτικές, αν δεν λυθούν άμεσα οι εμπορικές αβεβαιότητες» επεσήμανε. «Η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για τη δημοσιονομική προσαρμογή και οι δασμοί λειτουργούν ανασταλτικά».