H Σουηδία θα αρχίσει την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα πριν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το 2026, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον, η κυβέρνηση του οποίου έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη «μαζική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας» στη χώρα.

Προς το παρόν, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός που υποστηρίζεται από την άκρα Δεξιά, δεν έχει αποσαφηνίσει το είδος των αντιδραστήρων που θα κατασκευαστούν. Ωστόσο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ξεκινήσει αρχικά την κατασκευή του ισοδύναμου δύο αντιδραστήρων έως το 2035 και πως θα υπάρξει «μαζική επέκταση» έως το 2045.

Ο σουηδικός δημόσιος όμιλος Vattenfall ξεκίνησε μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή τουλάχιστον δύο μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) στο Ρινγχάλς, στη νοτιοδυτική Σουηδία. Στόχος είναι ο πρώτος αντιδραστήρας να είναι επιχειρησιακός στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030. Εχει αρχίσει να αγοράζει γη για την ανάπτυξη των σχεδίων του, αλλά ακόμη δεν έχει καταθέσει αίτημα για περιβαλλοντική άδεια.

Ο πρωθυπουργός Κρίστερσον, έπειτα από δημοσιογραφική ερώτηση αν η κατασκευή θα αρχίσει πριν από τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, απάντησε θετικά: «Ναι, αυτό θα γίνει».

Είπε ότι «οι απαραίτητες αποφάσεις για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού έχουν ληφθεί. Και ελπίζουμε ότι αυτές θα συνοδευθούν από μια πρώτη φτυαριά στη γη. Αν θέλουμε να πετύχουμε τον εξηλεκτρισμό, οφείλουμε να διπλασιάσουμε την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, και η πυρηνική ενέργεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της προσπάθειας».

Οι SMR είναι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, πολύ μικρότεροι από τους συμβατικούς και η κατασκευή τους παραμένει σχετικά απλή και επιτρέπει τη μαζική παραγωγή τους στο εργοστάσιο και στη συνέχεια τη μεταφορά τους στον τόπο εγκατάστασης και λειτουργίας τους.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 80 τέτοια έργα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε διάφορα στάδια, αλλά προς το παρόν μόνον η Ρωσία (διαθέτει δύο SMR σε μια φορτηγίδα) και η Κίνα (διαθέτει επίσης δύο μονάδες) έχουν ανακοινώσει ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία, σύμφωνα με την έκθεση του 2023 για την κατάσταση της πυρηνικής βιομηχανίας, την οποία συνέταξαν ανεξάρτητοι ειδικοί.

Η Σουηδία εκμεταλλεύεται σήμερα, σε τρεις διαφορετικούς ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς, έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παράγουν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα.

Διαβάστε ακόμη: