Σε μια δημοπρασία που αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια λίρες, μέρος των οποίων θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, θα πωληθούν 1.500 αντικείμενα που ανήκαν στον Φρέντι Μέρκιουρι.

Και τα 1.500 αντικείμενα θα εκτεθούν στον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο το καλοκαίρι σε μια σειρά από ειδικά σχεδιασμένες γκαλερί, αφιερωμένες σε μια διαφορετική πτυχή της ζωής του Μέρκιουρι, πριν την πώληση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Χειρόγραφοι στίχοι και φανταχτερά σκηνικά κοστούμια της προσωπικότητας που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική σκηνή τόσο με το έργο όσο και με τον ταραχώδη βίο της περιλαμβάνονται στην υπό δημοπράτηση συλλογή.

Η ψυχή των Queen απέκτησε τα αντικείμενα αυτά σε διάστημα 30 ετών και κράτησε τα πάντα στο σπίτι του στο Δυτικό Λονδίνο.

Όταν πέθανε το 1991, άφησε τόσο το σπίτι όσο και το περιεχόμενό του σε μια από τις παλαιότερες φίλες του, Μέρι Όστιν.

Η ίδια μιλώντας στο BBC είπε: «Είναι μια πολύ έξυπνη, εκλεπτυσμένη συλλογή και δεν νομίζω ότι πραγματικά θα το απέδιδε κανείς στον Φρέντι».

Η Όστιν κάθεται στο τεράστιο σαλόνι με τους πίνακες, με ένα πορτρέτο του γάλλου ζωγράφου Τισό στον τοίχο, το οποίο ήταν το τελευταίο έργο τέχνης που αγόρασε ο Μέρκιουρι, έναν μήνα πριν τον θάνατό του.

Ήταν κρεμασμένο απέναντι από τον καναπέ για να το βλέπει ο τραγουδιστής, και υπολογίζεται ότι στη δημοπρασία θα φτάσει μεταξύ 400.000-600.000 λιρών.

Οι χειρόγραφοι στίχοι του Φρέντι Μέρκιουρι στο εμβληματικό «We Are The Champions», που περιλαμβάνουν αρμονίες και συγχορδίες, γραμμένοι σε εννέα σελίδες, αναμένεται να κλέψουν την παράσταση και να πωληθούν προς 200.000-300.000 λίρες.

Οι στίχοι του Killer Queen, γραμμένοι σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού με μαύρο στιλό Biro το 1974, αναμένεται να φτάσουν τις 50.000-70.000 λίρες.

Η Όστιν ανέφερε ειδικά οι στίχοι ήταν κάτι πολύ δύσκολο να αποχωριστεί, γιατί δείχνουν για εκείνη «την πιο όμορφη πλευρά» του άντρα στον οποίον ήταν αφοσιωμένη.

«Βλέπεις τη διαδικασία του καλλιτέχνη, το έργο σε εξέλιξη», πρόσθεσε. «Οι διαγραμμίσεις, η επανεξέταση, η αναδιαμόρφωση».

Η δεκαεννιάχρονη Όστιν είχε βγει ραντεβού με τον κιθαρίστα των Queen, Brian May, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Mercury το 1970.

Μετακόμισαν μαζί και παρέμειναν δεμένοι ακόμα και όταν της είπε ότι ήταν ομοφυλόφιλος. Ήταν η ίδια που συνέχισε να τον φροντίζει όταν έπασχε από AΙDS.

Ο Μέρκιουρι είχε πει για εκείνη ότι ήταν ο μόνος άνθρωπος που είχε για να απευθυνθεί.

Από τις σπάνιες φορές που μίλησε για τον Φρέντι της η Μέρι Όστιν είπε: «Μου λείπει η διασκέδαση, το χιούμορ, η ζεστασιά του, η ενέργειά του».

Το σπίτι, Garden Lodge, στο Κένσιγκτον παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο, με τα έπιπλα αντίκες, τα έργα τέχνης και το γυαλί που συνέλεξε ο ιδιοκτήτης του και τα πολυτελή υφάσματα που αγαπούσε.

Υπάρχουν πίνακες τον Ματίς και Σαγκάλ κρεμασμένες στους ιριδίζοντες τοίχους της τραπεζαρίας και ένα πορτρέτο του Πικάσο πάνω από το τραπέζι του πρωινού στην κουζίνα.

«Μου αρέσει να περιτριγυρίζομαι από υπέροχα πράγματα», είπε κάποτε. «Θέλω να ζήσω τη βικτοριανή ζωή, περιτριγυρισμένος από εξαίσια ακαταστασία».

Η 72χρονη κληρονόμος του είπε, αναφερόμενη στην απόφασή της να διαθέσει όλα αυτά τα αντικείμενα, εκτός από μερικά προσωπικά δώρα και κοινές τους φωτογραφίες: «Ήρθε η ώρα να πάρω τη δύσκολη απόφαση να κλείσω αυτό το πολύ ιδιαίτερο κεφάλαιο στη ζωή μου».

Στα κοστούμια που είχε φορέσει στις εμβληματικές συναυλίες του ο Μέρκιουρι περιλαμβάνονται γάντια με παγιέτες, λαμπερά παπούτσια καθώς και η γούνα με το κόκκινο βελούδο και η κορώνα με στρας με τον ασορτί μανδύα που φορούσε κατά την τελευταία του περιοδεία με τους Queen τη δεκαετία του 1980.

Από τα προσωπικά του αντικείμενα που θα διατεθούν στη δημοπρασία είναι το τηλέφωνο που είχε δίπλα στο κρεβάτι του, μια ειδική μαρμάρινη μπάρα και ασορτί σκαμπό μπαρ, πετσέτες κοκτέιλ κεντημένες με μονόγραμμα ένα πράσινο F και μια μικρή ασημένια χτένα για μουστάκι.

Επίσης, το αγαπημένο του γιλέκο, που φορέθηκε στο τελευταίο του βίντεο These are the Days of Our Lives, το 1991. Το μεταξωτό γιλέκο με κόκκινο, πράσινο και μωβ χρώμα έχουν ζωγραφισμένες στο χέρι τις γάτες του Mercury, Delilah, Goliath, Oscar, Lily, Romeo και Miko.

Διαβάστε περισσότερα