Την εξαγορά του μουσικού καταλόγου των Queen, ο οποίος περιλαμβάνει εμβληματικά τραγούδια όπως το «Bohemian Rhapsody» και το «We Are the Champions», συζητά η Sony Music σε μια πιθανή συμφωνία αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων (920 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με το Bloomberg.

Η δισκογραφική εταιρεία λέγεται ότι συνεργάζεται με έναν εξωτερικό επενδυτή για την αγορά των δικαιωμάτων χρήσης των τραγουδιών της ροκ μπάντας – μια συναλλαγή που θα είναι η μεγαλύτερη στο είδος της και περιλαμβάνει εμπορικές και άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά η ολοκλήρωσή τους δεν εγγυάται την επίτευξη συμφωνίας, αναφέρει το Bloomberg.

Τα εν ζωή μέλη του συγκροτήματος, Μπράιαν Μέι, Ρότζερ Τέιλορ και Τζον Ντίκον, όπως και οι κληρονόμοι του αείμνηστου Φρέντι Μέρκιουρι, είναι ισότιμοι μέτοχοι της εταιρείας Queen Productions Ltd, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα των τραγουδιών της μπάντας. Η εταιρεία ανέφερε έσοδα 52 εκατομμυρίων δολαρίων (48 εκατ. ευρώ) για το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα τελευταία χρόνια επικρατεί φρενίτιδα για την απόκτηση μουσικών καταλόγων, που προσελκύουν δισεκατομμύρια σε επενδύσεις από εξειδικευμένα επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων όπως η KKR και η Blackstone – οι οποίες ανταγωνίζονται τις προσφορές των παραδοσιακών δισκογραφικών εταιρειών.

Οι κατάλογοι τραγουδιών διάσημων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών θεωρούνται ελκυστικές επενδύσεις, επειδή μπορούν να χρησιμοποιούνται για δεκαετίες σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, να παίζονται στο ραδιόφωνο, ή να ακούγονται σε διαφημίσεις – όλα πηγές εσόδων για τους κατόχους των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Ο κατάλογος των παλαιότερων επιτυχιών του Μπρους Σπρίνγκστιν πωλήθηκε στη Sony Music για ένα ποσό του ύψους των 500 εκατομμυρίων δολαρίων (426,4 εκατ. ευρώ), ενώ άλλοι δύο βετεράνοι της ροκ, ο Μπομπ Ντίλαν και ο Νιλ Γιανγκ, έχουν συνάψει συμφωνίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων. Το 2022, η Warner Music απέκτησε τον κατάλογο τραγουδιών του αείμνηστου Ντέιβιντ Μπόουι για ένα ποσό κοντά στα 250 εκατομμύρια δολάρια (231,2 εκατ. ευρώ).

Τη φετινή χρονιά η Sony Music απέκτησε τα δικαιώματα χρήσης του μουσικού καταλόγου του Μάικλ Τζάκσον από τους κληρονόμους του αδικοχαμένου σταρ για τουλάχιστον 600 εκατομμύρια δολάρια (555 εκατ. ευρώ) – σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Billboard, που καταγράφει τα τεκταινόμενα στη μουσική βιομηχανία. Ωστόσο, ορισμένες αντίστοιχες επενδύσεις δεν εξελίχθηκαν και τόσο ομαλά.

Το βρετανικό επενδυτικό ταμείο δικαιωμάτων μουσικής Hipgnosis, το οποίο κατέχει τα δικαιώματα των καταλόγων καλλιτεχνών από την Μπιγιονσέ έως τον Νιλ Γιανγκ, συμφώνησε τον περασμένο μήνα να εξαγοραστεί από τον ιδιωτικό επενδυτικό οίκο Blackstone, έναντι του ποσού των 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,48 δισ. ευρώ). Προηγήθηκαν μήνες αναταραχής σχετικά με τη δομή και την ηγεσία της εταιρείας, με αφορμή την επερχόμενη εξαγορά της.

Η Hipgnosis ξεκίνησε πέρυσι μια στρατηγική αναθεώρηση αξιολόγησης των επιχειρηματικών της επιλογών, μετά από μια εξέγερση των μετόχων της που αντιδρούσαν στην σχεδιαζόμενη εξαγορά της εταιρείας από την Blackstone.

Διαβάστε ακόμη