Σήμερα πηγαίνει τελικά στο ΥΠΕΝ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την αναβολή της επίσκεψης την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των ελληνοτουρκικών και της πανδημίας.

Το radar.gr σας είχε εγκαίρως ενημερώσει για τη θεματολογία της συνεργασίας του με τον νέο υπουργό κ.Κ. Σκρέκα και το επιτελείο του Υπουργείου, αλλά κυρίως για την δύσκολη θεματολογία για την οποία ο υπουργός θα ….πάρει γραμμή από τον Πρωθυπουργό χωρίς κάποιος από τους δύο να πεί κάτι μετά τη συνεργασία.

Πρωτίστως το διεθνές κομμάτι θα συζητηθεί, αφού το ΥΠΕΝ συμμετέχει ενεργά στον ενεργειακό γεωπολιτικό σχεδιασμό της χώρας με έργα όπως ο TAP, ο IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης αλλά και η συνεργασία με Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο.

Φυσικά υπάρχει και το περιβαλλοντικό κομμάτι του Ταμείου Ανασυγκρότησης με προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ενεργειακών διασυνδέσεων, ΑΠΕ, έργα ψηφιοποίησης του δικτύου, το νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ .

Επίσης και η διευκόλυνση των επενδύσεων, με την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η πολιτική της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης δίκαιης μετάβασης για τις περιοχές που σήμερα εξαρτώνται οικονομικά από το λιγνίτη.

Εννοείται πώς μεγάλος πονοκέφαλος είναι το κόστος ενέργειας κυρίως για τους απλούς καταναλωτές μετά τα τεράστια προβλήματα της λειτουργίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model) και το θέμα της λεγόμενης «ενεργειακής φτώχειας».

Όμως (τα …καλά τα φυλάμε για το τέλος) αυτό που θα συζητηθεί κατ’ιδίαν αλλά για το οποίο ανακοινώσεις δεν θα γίνουν, είναι οι σκληρές κόντρες σχεδόν όλων των μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων της χώρας περί τα ενεργειακά, με συνέπειες απροσδιόριστες ακόμη: Μότορ Οιλ-Βαρδινογιάννης, ΕΛΛΠΕ-Λάτσης, Κοπελούζος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ-Περιστέρης, ΒΙΟΧΑΛΚΟ-Στασινόπουλος, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Κόκκαλης αλλά και άλλοι που κινούνται στον περίγυρο, «σφάζονται» στην ποδιά της ενέργειας. Τα αιτήματά τους δείχνουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και στο βάθος πολλά χρήματα!

Ο Πρωθυπουργός καλείται να δώσει στον υπουργό «σολομώντειες» λύσεις ή αλλιώς να …τετραγωνίσει τον κύκλο!