Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η αγορά της Θεσσαλονίκης, με τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους είτε για το εορταστικό τραπέζι, είτε για τα δώρα των αγαπημένων τους προσώπων. Η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα και το Καπάνι τη Μεγάλη Τετάρτη ήταν υποτονική, ενώ αντίθετα στα ύψη είναι οι προκρατήσεις τραπεζιών για το βράδυ της Ανάστασης, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης, που έχουν στο μενού τους ψητά σούβλας.

Στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, το Καπάνι, η παρουσία του κόσμου από το πρωί ήταν περιορισμένη. Με τιμές σε αρνιά και κατσίκια που ξεκινούν από τα 9,99 ευρώ, οι κρεοπώλες επιχειρούν να «δελεάσουν» τους πελάτες προκειμένου να προμηθευτούν από εκεί τα κρέατα για τον φούρνο ή τη σούβλα του Πάσχα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως επέλεξαν να «συρρικνώσουν» την ποσότητα των αμνοεριφίων για το φετινό εορταστικό τραπέζι. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, Σάββας Κεσσίδης, όσοι αποφασίσουν να κάνουν τα ψώνια τους την τελευταία στιγμή προφανώς θα «είναι μεγάλοι χαμένοι καθώς δεν θα βρουν ίχνος από κατσίκι ή αρνί στην αγορά».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, σε αντίθεση με αυτά που διαθέτουν τα παραδοσιακά πασχαλινά είδη, λαμπάδες, τσουρέκια, σοκολατένια αβγά και παιδικά παιχνίδια, οι επαγγελματίες κρατούν «μικρό καλάθι», σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της αγοράς.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει πως «η ένδυση και η υπόδηση είναι σε τραγική κατάσταση», με τους επιχειρηματίες να αισιοδοξούν πως το δώρο του Πάσχα που θα μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς, ίσως τονώσει την αγοραστική κίνηση, έστω και την τελευταία στιγμή. Ο κ.Φιλιππίδης αναφέρει πως το «ταμείο θα γίνει μετά τις γιορτές, όμως με την υπάρχουσα εικόνα δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι».

Στο 100% οι προκρατήσεις σε εστιατόρια με μαγειρίτσα και σούβλες

Στο μεταξύ, στα ύψη είναι οι προκρατήσεις τραπεζιών σε ταβέρνες και εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, που έχουν στο μενού τους μαγειρίτσα και κρέατα σούβλας. Τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς, καθώς φαίνεται πως αρκετοί επιλέγουν να γιορτάσουν εκτός σπιτιού.

Από τους κύριους γαστρονομικούς προορισμούς φαίνεται πως είναι το βουνό του Χορτιάτη, εκεί όπου υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες με κρεατικά, δηλώνει ο Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης. «Γίνεται χαμός, έχουμε πολλές κρατήσεις για την Κυριακή και δεύτερη μέρα του Πάσχα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός, όμως, από τους Θεσσαλονικείς, πολλές είναι οι κρατήσεις και από τους τουρίστες που βρίσκονται στην πόλη, όπως λέει ο επιχειρηματίας εστίασης, με εστιατόριο κρεάτων στα δυτικά της πόλης, Σταύρος Σωτηρούδης. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τραπέζια για το βράδυ της Ανάστασης και για την Κυριακή του Πάσχα. Από τη μία, πολύς κόσμος θέλει να βγει έξω να φάει και από την άλλη υπάρχει και ο εσωτερικός τουρισμός», προσθέτει ο κ. Σωτηρούδης.

«Φωτιά» έχουν πάρει για το Πάσχα τα κομμωτήρια

Εκτός από τα εστιατόρια, στο «φουλ» δουλεύουν όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και τα κομμωτήρια για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. «Όλη η δουλειά του μήνα είναι συμπιεσμένη σε μια μόνο εβδομάδα», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σταμάτης Απότας, ο οποίος διαθέτει κομμωτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα ραντεβού έχουν κλείσει εδώ και μέρες από άνδρες και γυναίκες. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι της τελευταίας στιγμής, που τηλεφωνούν και ζητούν να εξυπηρετηθούν από τους κομμωτές/τριες στις ελάχιστες, εναπομείνασες κενές ώρες.