Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται οι Δημοκρατικοί από την εμφάνιση Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, σε σημείο που σκέφτονται ακόμη και την αντικατάστασή του ως υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Όπως αναφέρει το Politico, ο Αμερικανός πρόεδρος τραύλιζε, σκόνταψε, με το Δημοκρατικό Κόμμα να αντιλαμβάνεται πέντε μήνες πριν τις εκλογές, ότι η ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιθανή.

Η θλιβερή εμφάνιση Μπάιντεν

Ο κώδωνας του κινδύνου για τους Δημοκρατικούς άρχισε να χτυπά από τη στιγμή που ο Μπάιντεν άρχισε να μιλάει με βραχνή φωνή. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του ντιμπέιτ, δυσκολεύτηκε να οργανώσει μια αποτελεσματική υπεράσπιση της οικονομίας επί των ημερών του και αστόχησε στην περιγραφή των βασικών πρωτοβουλιών για την υγεία, τις οποίες έχει καταστήσει κεντρικές για την επανεκλογή του, λέγοντας ότι “τελικά νικήσαμε το Medicare” και δηλώνοντας λανθασμένα πόσο μείωσε η κυβέρνησή του την τιμή της ινσουλίνης.

Μίλησε στον εαυτό του για το Αφγανιστάν, αναφερόμενος στην αποτυχία της αποχώρησης της κυβέρνησής του χωρίς να τον ρωτήσουν. Μπέρδεψε επανειλημμένα τα “δισεκατομμύρια” με τα “εκατομμύρια” και βρέθηκε να παίζει άμυνα για μεγάλα διαστήματα της 90λεπτης συζήτησης. Και όταν δεν μιλούσε, στεκόταν παγωμένος πίσω από το βήμα του.

Η προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού και σύμμαχοί του προσπάθησαν να δείξουν ότι δεν επηρεάστηκαν από την επίδοσή του, αλλά σίγουρα αποτελεί πλήγμα για την υποψηφιότητά του, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Σε σοκ οι Δημοκρατικοί

Σε επικοινωνία με το Politico, αξιωματούχοι των Δημοκρατικών εξέφρασαν σύγχυση και ανησυχία καθώς παρακολουθούσαν τα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ. Πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου και της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, το χαρακτήρισε “τρομερό”, προσθέτοντας ότι αναγκάστηκαν να αναρωτηθούν ξανά και ξανά: “Τι είπε μόλις τώρα; Αυτό είναι τρελό”.

Η ομάδα του Μπάιντεν έσπευσε να υπερασπιστεί τις επιδόσεις του προέδρου. Πρώτα είπαν ότι ήταν κρυωμένος (και ότι ήταν αρνητικός για  Covid-19). Στη συνέχεια επέμειναν ότι ο Τραμπ έκανε κακό στον εαυτό του, προσβάλλοντας το προεδρικό ιστορικό του Μπάιντεν.

Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν επίσης στο Reuters ότι ο Μπάιντεν ήταν κρυωμένος, προκειμένου να εξηγήσουν τη βραχνάδα στη φωνή του. Αλλά η άνιση επίδοση του προέδρου προκάλεσε ανησυχία ακόμη και μεταξύ κάποιων Δημοκρατικών και ενδέχεται να ενέτεινε την ανησυχία των ψηφοφόρων ότι ο 81χρονος είναι πολύ μεγάλος για μία ακόμη προεδρική θητεία.

Ο Μπάιντεν όντως βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ενώ χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο ως τον πραγματικό “κορόιδο” και “αποτυχημένο”. Σε άλλες περιπτώσεις, αναφέρθηκε στην ποινική καταδίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη.

“Ο μόνος άνθρωπος σε αυτή τη σκηνή που είναι καταδικασμένος για κακούργημα είναι ο άνθρωπος που κοιτάζω αυτή τη στιγμή”, ανέφερε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει – ιδίως για τους ψηφοφόρους που μόλις άρχισαν να προετοιμάζονται για τις εκλογές και οι οποίοι ήταν πιθανότερο να παρακολουθήσουν το πρώτο ντιμπέιτ, παρά το δεύτερο που είναι προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβριο.

Σκέφτονται ακόμη και αντικατάσταση

Αντί να δώσει τον τόνο της επόμενης φάσης της προεδρικής εκστρατείας, η ασταθής εμφάνιση του Μπάιντεν αναζωπύρωσε τους φόβους των Δημοκρατικών ότι ο ογδοντάχρονος, του οποίου η πνευματική οξύτητα και η φυσική κατάσταση ήταν οι κύριες ανησυχίες των ψηφοφόρων για την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ίσως να μην είναι καν σε θέση να οδηγήσει το κόμμα μέχρι τον Νοέμβριο.

“Ώρα για ένα ανοιχτό συνέδριο”, ανέφερε ένα σημαντικό στέλεχος με γραπτό μήνυμα στο Politico.

Ήδη, ορισμένοι Δημοκρατικοί ανέφεραν ανοιχτά ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να τερματίσει την εκστρατεία του. Ένας μεγάλος δωρητής των Δημοκρατικών και υποστηρικτής του Μπάιντεν, δήλωσε στο Politico: “Ο Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει την εκστρατεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό”.

Ο Ντέιβιντ Άξελροντ, βασικός σύμβουλος στρατηγικής του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο CNN: «Θα υπάρξουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει».

Την ώρα που ο Μπάιντεν δυσκολευόταν να τα βγάλει πέρα, σημειώνει το Reuters, ο Τραμπ έκανε αβάσιμες και αναληθείς δηλώσεις για σειρά θεμάτων, όπως ότι οι Δημοκρατικοί στηρίζουν τις παιδοκτονίες και ότι οι μετανάστες έχουν προκαλέσει κύμα εγκληματικότητας.

«Ο Τραμπ είναι ο Τραμπ, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα του είναι μ…ίες. Αλλά ο Μπάιντεν ακούγεται γέρος. Και χαμένος. Και αυτό θα μετρήσει περισσότερο από οτιδήποτε. Μέχρι στιγμής αυτό είναι ένας απόλυτος εφιάλτης για τον Μπάιντεν», δήλωσε ο Τζο Γουόλς υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2020 στο Χ.

Διαβάστε ακόμη