“Υπό Διαπραγμάτευση | Under Negotiation”: On Going Art Project

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Το ongoing art project Υπό Διαπραγμάτευση|Under Negotiation είναι ένα project που γεννήθηκε τις μοναχικές μέρες της τελευταίας 3ετίας και φιλοξενήθηκε πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία στο ΡΟΜΑΝΤΣΟ. Μια «γυναικεία» υπόθεση που επιμελήθηκαν η Σοφία Δαλαμάγκα και η Λιάνα Ζωζά.  

Γυναίκες φωτογράφοι που κάθε μια καταθέτει την δική της άποψη – εικόνα σχολιάζοντας μέσα από τα έργα της παρουσιάζοντας την σύγχρονη γυναίκα και τους ρόλους που της δίνουν ή που η ίδια επιλέγει. Το γυναικείο σώμα έχει τον πρώτο ρόλο λειτουργώντας σαν εργαλείο που αλλάζει δυναμικά για να μεταφέρει στον θεατή μηνύματα άμεσα ή υποβόσκοντα, όλα τους όμως ηχηρά.  

Το project θα φιλοξενηθεί στην Cube Gallery από τις 13 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2023. 

Συναντήσαμε τις επιμελήτριες της έκθεσης και μιλήσαμε μαζί τους.  

Virginia Filipoussi, Under Negotiation

To “Υπό Διαπραγμάτευση | Under Negotiation” είναι ένα συλλογικό εγχείρημα. Πως γεννήθηκε η ιδέα του και πως εξελίχθηκε στην συνέχεια; 

Σοφία Δαλαμάγκα: Η ιδέα γεννήθηκε αυθόρμητα ένα βράδυ του Ιανουαρίου πριν 3 χρόνια σχεδόν. Από εκείνο το σημείο, υπήρξαν πολλές παύσεις. Το διάστημα των καραντινών ήταν σαρωτικό αλλά και σημείο ορόσημο. Ήταν σα να έστρεψαν οι γυναίκες φωτογράφοι το φακό προς τα μέσα τους. Το προσωπικό πνίξιμο από προσωπικές φυλακές που χτίζουμε ή μας χτίζουν σε συνδυασμό με την κατάσταση εγκλεισμού που μας είχε επιβληθεί ήταν καταλυτικός για να δημιουργεί ένα σώμα συλλογικής δουλειάς με πολύ εσωτερικότητα, πένθος, προσωπική αλήθεια, απώλεια αλλά και με μια ανάγκη απεμπλοκής και κάθαρσης. Από ένα σημείο και μετά η ιδέα, εξελισσόταν και διαμορφωνόταν μέσα από το υλικό που μου έδειχναν οι φωτογράφοι. Για αυτό και απέκτησε τόσο πολυδιάστατο χαρακτήρα.  

Λιάνα Ζωζά: Η ιδέα του project ήταν της Σοφίας Δαλαμάγκα, όπως πολύ ωραία περιγράφει. Εγώ συμμετείχα στην εξέλιξή της, θα έλεγα, μιας και μέσα από μια κουβέντα μας, τηλεφωνική μάλιστα, μοιράστηκε μαζί μου την πολύ ωραία αυτή ιδέα και αυτόματα μου γεννήθηκε η επιθυμία στο να συμμετέχω και εγώ ενεργά. Για έναν επιμελητή, αποτελεί πάντα πρόκληση ένα project όπως το Υπό Διαπραγμάτευση | Under NegotiationΉταν άλλωστε και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε, συνθήκες εγκλεισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης που του έδωσαν την ευκαιρία στο να εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικά projects που παρουσιάστηκαν μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα ήθελα επίσης, να αναφερθώ στο πόσο εύκολο είναι να δουλέψουν μαζί άνθρωποι με κοινό όραμα και σκοπό, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες καταστάσεις της παγκόσμιας πανδημίας που όλοι βιώσαμε. Η τέχνη βρίσκει τον τρόπο, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να επιστρέψει με νέες δυναμικές προτάσεις. 

 

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης στο ArtViews.gr