Απαισιόδοξο και ευμετάβλητο χαρακτηρίζουν το γενικό κλίμα στην Ευρώπη οι αναλυτές της Societe Generale, καθώς περιμένουν ανάπτυξη χαμηλότερη του 1% και πληθωρισμό στο 2,4% κατά μέσο όρο το 2024. Παρουσιάζοντας τις 10 τάσεις που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών κατά τον επόμενο χρόνο, οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί περισσότερος καιρός για να πειστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός έχει πέσει, όμως ο υγιής ιδιωτικός τομέας θα αποτρέψει μια βαθύτερη ύφεση.

Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με την Societe Generale, είναι γιατί η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη δεν έχει αποδυναμωθεί περισσότερο, αλλά και τι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Οι αναλυτές του οίκου διαφωνούν με την εκτίμηση των αγορών ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα αρχίσουν το δεύτερο τρίμηνο, καθώς θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα περιμένει περισσότερο για να είναι σίγουρη ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι διατηρήσιμη.  Συνεπώς, εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας κρατά το κλειδί για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων και πόσο γρήγορες θα είναι αυτές.

Τα υγιή οικονομικά του ιδιωτικού τομέα θα αποτρέψουν μια βαθύτερη ύφεση, αλλά η αβεβαιότητα και η εμπιστοσύνη επίσης θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για δαπάνες και για αποταμιεύσεις. Έτσι, οι όποιες αναταραχές, είτε από το γεωπολιτικό μέτωπο ή από την εξωτερική ζήτηση, θα μπορούσαν εύκολα να ανατρέψουν την ισορροπία και να κάνουν τις προοπτικές πιο αρνητικές ή πιο θετικές, τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως δείχνουν και τα σχετικά στοιχεία του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να επιστρέψει ομαλά στον στόχο του 2%. Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale προειδοποιεί ότι τα «υψηλότερα για περισσότερο» επιτόκια ενδεχομένως να πυροδοτήσουν ανησυχίες για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα με τον καιρό, αν και χαρακτηρίζει περιορισμένο ακόμα το συστημικό ρίσκο, καθώς ο τραπεζικός κλάδος είναι πιο σταθερός και υπάρχει άφθονη ρευστότητα. Παρόλα αυτά, η αύξηση της μεταβλητότητας δεν αποκλείεται να αποκαλύψει νέα τρωτά σημεία.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να δοκιμαστεί αργότερα μέσα στο έτος, ειδικά εάν οι ΗΠΑ βυθιστούν σε ύφεση αλλά και καθώς η δημοσιονομική πολιτική θα ομαλοποιείται, με δεδομένο ότι από το 2025 και μετά  θα χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιπλέον, οι εκλογικές αναμετρήσεις της χρονιάς ίσως να οδηγήσουν σε πρόσθετη αβεβαιότητα και μεταβλητότητα, προειδοποιεί η Societe Generale.

Στο πλαίσιο αυτό, οι 10 βασικές τάσεις που περιμένει ο οίκος στην Ευρώπη για το 2024 είναι οι εξής:

1.       Αδύναμη ανάπτυξη αλλά όχι ύφεση – δημοσιονομικά ρίσκα πέραν του 2024. Η SocGen περιμένει ανάπτυξη 0,6% και εκτιμά ότι οι πιέσεις για δημοσιονομική προσαρμογή ειδικά από το 2025 θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

2.       Αποκλίσεις στις επιδόσεις ανάμεσα στους κλάδους και ανάμεσα στις χώρες. Οι χώρες που είναι  πιο εκτεθειμένες στις υπηρεσίες –και ειδικά στον τουρισμό- και στην παραγωγή διαρκών αγαθών, αναμένεται να υπεραποδώσουν έναντι εκείνων που εμφανίζουν έκθεση στους ενεργοβόρους κλάδους και την παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών.

3.       Η Ευρώπη θα προσαρμοστεί με αργούς ρυθμούς στις πολιτικές των ΗΠΑ, ανάλογα και με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

4.       Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, αλλά όχι τόσο όσο περιμένουν οι αγορές. Η Societe Generale βλέπει τον πληθωρισμό στο 2,5% με 3% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με πτώση κάτω από το 2% στα τέλη του καλοκαιριού.

5.       Η αγορά εργασίας θα παραμείνει σφικτή. Ο συνδυασμός της ανθεκτικής ανάπτυξης και των προηγούμενων ελλείψεων προσωπικού, που κάνουν τους εργοδότες απρόθυμους να απολύσουν, θα συνεχίσει να καθορίζει τις τάσεις στην απασχόληση και το 2024.

6.       Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο. Ο οίκος περιμένει την πρώτη κίνηση τον Σεπτέμβριο και εκτιμά ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα κλείσει τη χρονιά στο 3,5%.

7.       Η αναθεώρηση του λειτουργικού πλαισίου της ΕΚΤ αναμένεται να αποκλείσει την κατοχή κρατικών ομολόγων των χωρών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα σταθερότητας.

8.       Οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες δεν αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα στην Ευρώπη, με την Societe Generale να περιμένει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι πιο δύσκολη από το 2025.

9.       Τα δεξιά κόμματα θα κερδίσουν έδαφος, αλλά με μικρές άμεσες επιπτώσεις στις πολιτικές.

10.   Οι Εργατικοί πιθανότατα θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμη: