Η εμβληματική μπλε κιθάρα του Kurt Cobain, η οποία πρωταγωνίστησε στο βίντεο της δεκαετίας του 1990 «Smells Like Teen Spirit» αναμένεται να πλειοδοτηθεί για ποσό έως και 800.000 δολαρίων σε δημοπρασία του Μαΐου. Σε περίπτωση που η τιμή της σας φαίνεται εξωφρενική, να σας θυμίσουμε ότι η Martin D-18E του 1959 την οποία χρησιμοποίησε ο Cobain κατά τη διάρκεια του live show MTV Unplugged των Nirvana πωλήθηκε έναντι 6 εκατ. δολαρίων το 2020.

Η θρυλική μπλε κιθάρα τύπου Fender μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως η πιο διάσημη κιθάρα της ροκ, όπως δήλωσε ο Μάρτιν Νόλαν εκτελεστικός διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Julien’s Auctions. Σημειώνεται ότι το βίντεο Smells Like Teen Spirit έχει τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Smells like…90s: Kurt Cobain στο σφυρί η μπλε κιθάρα του

«Είναι μία από τις πιο εμβληματικές κιθάρες που έχει έρθει στον κλάδο των δημοπρασιών, είναι η μπλε κιθάρα Mustang Fender, μία από τις αγαπημένες κιθάρες του Kurt Cobain όλων των εποχών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νόλαν.

«Η κιθάρα συνοδεύεται από την αυθεντική της θήκη και επίσης από την ζώνη της, που είναι πολύ σημαντικό για τους συλλέκτες, ώστε όταν έρθουν στην δημοπρασία να γνωρίζουν την αυθεντικότητά της», σημείωσε ο Νόλαν. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η κιθάρα παρέμεινε στην οικογένεια του Cobain από τον θάνατό του το 1994.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κιθάρα είναι ένα από τα βασικά αντικείμενα που θα πλειοδοτηθούν στο πλαίσιο της συλλογής Music Icons στην Νέα Υόρκη, αλλά και ψηφιακά από τις 20 έως 22 Μαΐου.

Ο Νόλαν τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με μία συγκρατημένη εκτίμηση του οίκου, η κιθάρα θα «πιάσει» από 600.000 έως 800.000 δολάρια. Μάλιστα, μέρος των εσόδων θα διοχετευτούν σε φιλανθρωπική οργάνωση για τις ψυχικές ασθένειες.

Στο πλαίσιο της ίδιας συλλογής θα πλειοδοτηθεί και ένα αυθεντικό έργο του Kurt Cobain που απεικονίζει τον Micahel Jackson, το οποίο αναμένεται να δοθεί για ποσό έως και 40.000 δολαρίων. Επίσης, περιλαμβάνεται και ένα από τα αυτοκίνητά του τύπου Dodge Dart του 1965, το οποίο εκτιμάται πως θα δοθεί έναντι 400.000 έως 600.000 δολαρίων.