Τέσσερα χρόνια μετά το φόνο του σλοβάκου ερευνητή δημοσιογράφου Γιάν Κούτσιακ και της μνηστής του, της Μαρτίνα Κουσνιρόβα, η δίκη σε βάρος του επιχειρηματία, που φέρεται ότι είχε διατάξει το φόνο, πρόκειται να επαναληφθεί στη Σλοβακία.

Η εκπρόσωπος του δικαστηρίου Καταρίνα Κουτζακόβα επιβεβαίωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο πως μια νέα δίκη σε βάρος του εκατομμυριούχου Μάριαν Κότσνερ και μιας φερόμενης συνεργού θα αρχίσει τη Δευτέρα στο Ειδικό Δικαστήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα στο Πέζινοκ, ανατολικά της Μπρατισλάβα.

Ο 27χρονος ερευνητής δημοσιογράφος και η μνηστή του πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο σπίτι τους στο χωριό Βέλκα Μάτσα στις 21 Φεβρουαρίου 2018.

Έρευνα για τη διαφθορά

Ο Κούτσιακ έκανε έρευνες για τη διαφθορά και τις σχέσεις ανάμεσα στους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς στη Σλοβακία. Το τελευταίο δημοσίευμά του, που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατο του δημοσιογράφου, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην παραίτηση της κυβέρνησης.

Η έρευνα σε βάρος του Κότσνερ, του επιχειρηματία που κατηγορείται ότι παρήγγειλε το φόνο, αποκάλυψε την ύπαρξη ενός δικτύου διαφθοράς που λειτουργούσε επί δεκαετίες. Έκτοτε έχουν συλληφθεί πολυάριθμοι δικαστές, εισαγγελείς και υψηλόβαθμοι αστυνομικοί.

Όταν ο Κότσνερ και η φερόμενη συνεργός του, η οποία αναφέρεται ως Αλένα Ζ, αθωώθηκαν το Σεπτέμβριο 2020 λόγω έλλειψης στοιχείων, η κατακραυγή ήταν διεθνής. Τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ενέκρινε έφεση της εισαγγελίας και ανέτρεψε τις αθωωτικές αποφάσεις. Ο δολοφόνος και δύο συνεργοί, που φέρεται ότι έδρασαν κατ’ εντολή του Κότσνερ, έχουν ήδη καταδικαστεί.

Ο Κότσνερ και η Αλένα Ζ, που στο μεταξύ έχουν καταδικαστεί για άλλα εγκλήματα, θα παραμείνουν για χρόνια στη φυλακή ακόμη κι αν το δικαστήριο τους αθωώσει για την κατηγορία του διπλού φόνου.

Σύμφωνα με την Κουτζακόβα, οι κατηγορίες στη δίκη που θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα, δεν αφορούν μόνο το διπλό φόνο, αλλά και αρκετούς άλλους φόνους που το ζευγάρι φέρεται να σχεδίαζε.