O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε για καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα της οικονομίας με τα έως στιγμής δεδομένα, σημειώνοντας ότι «δε νοείται να πάμε σε λοκντάουν όταν υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι «τους επομένους 6 με 8 μήνες θα ακούτε συνεχώς για νέες μεγάλες επενδύσεις. Όλα αυτά μού δίνουν αισιοδοξία. Ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος είναι συνάρτηση και του τουρισμού, αν ο τουρισμός πάει στο 4,5% (έσοδα) του ’19 και όχι στο 3,5%… Σίγουρα θα είμαστε αρκετά πάνω από το 3,6%. Ήδη στο α’ εξάμηνο φέτος έχουμε πάει με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το 3,6%».

Όπως είπε, «η οικονομία ανακάμπτει, έχουμε χρήματα που έχουμε προγραμματίσει για τη στήριξή της». Εξήγησε δε ότι τα έσοδα σε σχέση με το σενάριο του μεσοπρόθεσμου με 3,6% ανάπτυξη είναι λίγο καλύτερα, είναι πιο κοντά στο σενάριο του προϋπολογισμού με 4,8% ανάπτυξη.

«Δημοσιονομικά έχουμε πολύ μεγάλη επιβάρυνση αυτά τα δυο χρόνια, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει ατύχημα. Έχουμε σημαντικά διαθέσιμα, αλλά πρέπει να τα διαχειριστούμε με προσοχή» σημείωσε πάντως.

«Έχουμε το θέμα του τουρισμού,  έχουμε καλύτερη εικόνα της οικονομίας το α’ εξάμηνο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν 15% πάνω τον Ιούνιο σε σχέση με το 2019. Έχουμε αύξηση κατανάλωσης πολύ σημαντική, οι κατασκευές έχουν “πάρει φωτιά”. Γίνονται πολλές αγορές λόγω αποταμιεύσεων και μεγάλο κύμα επενδύσεων». 

«Δε νοείται lockdown με εμβολιασμούς»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα εμβολιασμών, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «είχαμε καθυστέρηση στο πρόγραμμα εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό άρχισε να ανατρέπεται τις τελευταίες ημέρες, είχαμε αύξηση των ραντεβού».

«Εμάς η δουλειά μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και οικονομία κι αυτό θα κάνουμε, παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα για αυτό το σκοπό σταδιακά» ξεκαθάρισε ο υπουργός.

«Το πράσινο πιστοποιητικό ήδη από τις 15 Ιουλίου με ένα τρόπο μπαίνει στην καθημερινότητα μας και θα μπαίνει όλο και περισσότερο στο βαθμό που έχουμε πανδημία. Δε νοείται να προκαλέσομε μείζονα καταστροφή στην οικονομία και στην κοινωνία όταν έχουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού. Δε νοείται να πάμε σε μέτρα λοκντάουν όταν υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού και στο βαθμό που τα εμβόλια προστατεύουν. Εφόσον τα εμβόλια προστατεύουν δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο». 

«Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς»

Όσον αφορά τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία τόνισε ότι κάνουμε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μια τελική ρύθμιση για να επανέρθουν οι άνθρωποι σε κανονικότητα με ρυθμισμένες υποχρεώσεις. Η διαπραγμάτευση θα τελειώσει σε δυο εβδομάδες. «Κούρεμα υποχρεώσεων δεν υπάρχει στο τραπέζι» επανέλαβε.

Σχέδιο για μπόνους στους κλάδους φοροδιαφυγής

Όσον αφορά το σχέδιο για μπόνους για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στους κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι «το είχαμε ετοιμάσει πριν την πανδημία είναι κομμάτι και του Ταμείου Ανάκαμψης και αφορά κλάδους με χαμηλές ηλεκτρονικές συναλλαγές και υψηλή απώλεια ΦΠΑ».

Για τις φοροαπαλλαγές

Όπως επισήμανε «όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα, οι φοροαπαλλαγές που έχουμε κάνει θα φανούν πολύ περισσότερο». «Θέλουμε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων αλλά πρέπει να δούμε πώς θα πάει η οικονομία φέτος το καλοκαίρι και πώς θα πάει και η πανδημία για να κάνουμε σχεδιασμό το 2022. Μέχρι και το 2022 δεν έχουμε μόνιμα μέτρα όλη η εικόνα των μόνιμων μέτρων θα έρθει από το ‘23 και μετά» διευκρίνισε.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι την άλλη Τρίτη γίνεται η τελική έγκριση στο ECOFIN τα χρήματα θα έρθουν μέχρι τέλος Αυγούστου θα πάμε στη Βουλή μετά την έγκριση, και ήδη έχουμε βάλει πάνω από 10 έργα τα οποία έχουν δρομολογηθεί. Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των δανείων, το μεγάλο πρόγραμμα που είναι δάνεια με τόσο χαμηλό επιτόκιο που μέσω του χαμηλού επιτοκίου μεταφέρεται και μια επιδότηση.

Τι είπε και στο συνέδριο του Economist

Το σκέλος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέδειξε ως το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ECONOMIST.

Όπως τόνισε, “το γεγονός ότι έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση είναι κρίσιμο”. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “φτιάξαμε μία νέα μεγάλη υπηρεσία, αλλά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πάντες την Ελληνική διοίκηση. Εντός των υπουργείων, εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποκομίσουμε εμπειρία αλλά και για το μικρότερο κόστος”.

Αναφερόμενος στον τρόπο δράσης που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για την απορρόφηση των κονδυλίων, ότι θα είναι πιο ευέλικτος και απλοποιημένος, ενώ τα χρήματα που θα δοθούν για επενδύσεις θα διανεμηθούν σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν, εξηγώντας πως θα υπάρχει ιδιωτική συμμετοχή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το επενδυτικό κενό που διογκώθηκε κατά τη διάρκεια της 10ετούς κρίσης, το οποίο συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη.