Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100.3», δήλωσε ότι «τις επόμενες ημέρες θα έρθει στην εθνική αντιπροσωπεία νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τον μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας»

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ανάφερε ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2022, υπήρξαν υπερκέρδη που δεν έχει φορολογήσει η κυβέρνηση. «Από τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί είτε με τα δεδομένα της ΡΑΕ για έξι μήνες 800 εκατομμύρια ευρώ είτε με τους υπολογισμούς τους δικούς μας 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας, ο κ. Σκυλακάκης αποσαφήνισε ότι η κυβέρνηση έχει φορολογήσει τα κέρδη, απλώς δεν έχει βεβαιωθεί ακόμη η φορολογία.

«Περιμένουμε τα έσοδα έως το τέλος του έτους, που θα είναι μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, πρόκειται για μια δύσκολη και τεχνική δουλειά” σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ο μηχανισμός που υπάρχει, έχει μια αδυναμία, στηρίζεται στην πρόβλεψη». «Αυτό» όπως είπε, «συνέβη και τον Αύγουστο, εις βάρος των εταιρειών, και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, υπέρ των εταιρειών».

Υπερκέρδη 2,7 δισ. ευρώ έγιναν επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατευθύνθηκε, απευθείας από τη χονδρεμπορική αγορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, ποσό άνω των 2 δισεκ.ευρώ.

Η μερίδα του λέοντος προήλθε από τις ΑΠΕ, τα συνολικά υπερέσοδα των οποίων έφθασαν το 1,116 δισ. ευρώ (56%), τα 804 εκατ. από τη ΔΕΗ, τα 235 εκατ. από την Ηρων, τα 137 εκατ. από τη Mytilineos και τα 53 εκατ. από την Elpedison.

Oι τρεις ηλεκτροπαραγωγοί παρήγαγαν συνολικά και τα 316 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό υπερεσόδων των ΑΠΕ από την παραγωγή του πράσινου χαρτοφυλακίου τους. Τα μεγαλύτερο υπερέσοδο των ΑΠΕ (860 εκατ. ευρώ) παρήγαγε το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία δρομολογούν σειρά αποφάσεων προκειμένου να διευρύνουν τη βεντάλια των πηγών χρηματοδότησης, αφού αποτελεί σταθερή δέσμευση η συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Διαβάστε ακόμη: