Στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ έχει φθάσει ήδη το ποσό των προεγκρίσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα του Συνεδρίου «Green Deal» που διοργανώνει το ΤΕΕ. Ενώ, εκτίμησε ότι: «Όταν βγούμε από αυτή τη θύελλα θα βρεθούμε με μία οικονομία με πολύ μεγάλη δυναμική».
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκυλακάκης, επιπλέον 650-700 επενδύσεις βρίσκονται σε επεξεργασία και έκανε λόγο για «ποσά χωρίς προηγούμενο», καθώς το 75% είναι πράσινα ή ψηφιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός: «Η χώρα μας έχει συμφέρον να προχωρήσει στην Πράσινη Μετάβαση. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει εργαλεία και πόρους που δεν είχαμε ποτέ και δε θα έχουμε ποτέ στη διάθεσή μας και στόχος είναι να τους προωθήσουμε ταχύτατα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».
Εκτίμησε επίσης, ότι στη χώρα μας θα διατεθούν επιπλέον πόροι μέσω του REPowerEU, καθώς επίσης και δανειακοί πόροι που θα δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν δυναμικά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως είπε.
«Όταν υποχωρήσει το κύμα του πληθωρισμού, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αφάνταστα ανταγωνιστική θέση σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Χρέος
Όσον αφορά το χρέος , εκτίμησε ότι, «παρά την πανδημία, θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μας – όταν θα τελειώσει αυτή η θύελλα – θα μπορέσει να φύγει πολύ μπροστά, γιατί η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε τώρα είναι μία επενδυτική ανάπτυξη με δραστική αύξηση των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ», προσθέτοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται «τεράστιες ιδιωτικές επενδύσεις που δίνουν αξία στις δημόσιες επενδύσεις», όπως είπε.
«Το άθροισμα των εργαλείων μας δείχνει ότι η χώρα θα πάει πολύ καλά μεσοπρόθεσμα, παρά τη βίαιη θύελλα που αντιμετωπίζουμε», επανέλαβε ο αν. υπουργός.
Όσον αφορά την πράσινη μετάβαση ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το ερώτημα είναι με ποιά ταχύτητα μπορούμε να κάνουμε αυτή την τεράστια μετάβαση, η οποία θα γίνει ταχύτερα απ΄ ότι την περιμέναμε έως το 2050, όπως εκτίμησε. Ενώ, τόνισε ότι «οπισθοδρόμηση της παγκοσμιοποίησης σημαίνει και οπισθοδρόμηση στους κλιματικούς στόχους».