O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε ότι ακόμα έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν μέχρι το τέλος του έτους για τη στήριξη της οικονομίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτά περιλαμβάνουν τα πάσης φύσεων προγράμματα επανεκκίνησης, την εισφορά αλληλεγγύης και άλλα προγράμματα που θα δοθούν από τον Μάιο και έπειτα. «Πρακτικά πρόκειται για 1 δισ. ευρώ το μήνα έως το τέλος του χρόνου», τόνισε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα χρέη που προκάλεσε η πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, στη βάση του πλήγματος που έχουν υποστεί και όχι των σωρευμένων χρεών. 

«Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια, όσο και για ενισχύσεις. Αλλά τα χρήματα δεν δίδονται από κάποιο ‘μαγικό σακούλι’, δίδονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σε μεταγενέστερο χρόνο οπότε πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπου που δαπανώνται» τόνισε.

Διευκρίνισε δε ότι δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές το επόμενο διάστημα και σημείωσε ότι το τι θα συμβεί από το 2023 και μετά είναι συνάρτηση της αντίδρασης της οικονομίας και των μακροοικονομικών/δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών.

«Τέλος καλοκαιριού τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης»

Τέλος, αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι έχουν μπει ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση, και θα ξεκινήσει η ένταξη των προγραμμάτων στις δημόσιες επενδύσεις πριν ακόμα εγκριθεί το Ταμείο. «Σύμβουλοι, σύστημα κινήτρων για δημόσιους υπαλλήλους και νέο πληροφοριακό σύστημα θα επιταχύνουν τις διαδικασίες».

Όπως ανέφερε έχουμε 2 μεγάλα εργαλεία: επιδοτήσεις που αφορούν, και τις ΜμΕ, και το μεγάλο εργαλείο των δανείων για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου με πέντε επιλεξιμότητες που θα θεσμοθετηθούν τον Ιούνιο για να προσαρμόζουν οι επιχειρήσεις ανάλογα τα επιχειρηματικά τους σχέδια. «Οι διαδικασίες για τα δάνεια θα είναι πολύ γρήγορη. Τέλος καλοκαιριού πιθανότατα τα πρώτα χρήματα θα έρθουν» είπε.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr