Η απαίτηση Πούτιν να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια είναι πολιτικός εκβιασμός που δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Gazprom θα μπορούσε να πληρώνεται σε ευρώ και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε ρούβλια, θα είχε το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι πληρωμές στην Gazprom

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η επομένη πληρωμή που πρέπει να κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στη Gazprom είναι στις 20 Απριλίου και η κυβέρνηση ήδη έχει σχεδιάσει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στην αγορά. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η χώρα μας προχωρήσει σε πληρωμή σημείωσε είναι ξεκάθαρη η θεση των περισσότερων χωρών της Ευρώπης ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου Προέδρου.

Ο κ Σκρέκας σημείωσε ότι ήδη την Τετάρτη συνεδρίασε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια διασφάλισης του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας.

Όπως ανέφερε έχει ζητήσει μέχρι σήμερα, Παρασκευή, από τον ΔΕΣΦΑ να υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και μέχρι την Τρίτη από τον Διαχειριστή να ενημερώσει για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Πλήρης προστασία στους οικιακούς καταναλωτές

Ο υπουργός εξήγησε ότι εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα και μπορούμε να κάνουμε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και οι τέσσερις μονάδες διπλού καυσίμου που διαθέτει η χώρα μπορούν να γυρίσουν σε πετρέλαιο, δεν έχει χρονικό όριο η διάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας.

Διαβεβαίωσε ότι οι οικιακοί καταναλωτές προστατεύονται πλήρως και θα είναι οι τελευταίοι που ενδεχομένως θιγούν.

Ο κ Σκρέκας υπογράμμισε ότι είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δίνει επιδόματα και επιδοτήσεις που αφορούν την ενέργεια για να απαλύνει το κόστος, ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει συνολικά.