Η ρήτρα αναπροσαρμογής βρέθηκε στην αιχμή της κοινοβουλευτικής «αντιμαχίας», ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν θητεύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο, τους Πάνο Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελλο.
Είχαν προηγηθεί στο βήμα αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με την τροπολογία που έχει καταθέσει στη Βουλή, «κρύβει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια», όταν παρενέβη στη συζήτηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
«Η ρήτρα αναπροσαρμογής, είτε το θέλετε είτε όχι, καταργείται», είπε ο κ. Σκρέκας και αναφέρθηκε στην υποχρέωση των παρόχων να ενημερώνουν για την τιμή χρέωσης για το μεθεπόμενο μήνα. «Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια, θα γνωρίζουν πραγματικά και με διαφάνεια, ποια είναι η χρέωση ενέργειας που θα πρέπει να πληρώσουν», είπε ο υπουργός. «Αυτή τη στιγμή, οι καταναλωτές είναι δύσκολο να γνωρίζουν τη χρέωση εκ των προτέρων, γιατί υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που ανά πάσα στιγμή αναπροσαρμόζει τη χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο κ. Σκρέκας και απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είναι αυτός ο τύπος που υπήρχε επί των ημερών σας, είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής που υπήρχε και λειτουργούσε πέντε χρόνια, επί των ημερών σας, την οποία εμείς καταργούμε τώρα, και που δεν δίνει στα νοικοκυριά τη δυνατότητα να καταλάβουν ποια είναι η ενέργεια που πληρώνουν. Εμείς αυτό το καταργούμε. Ερχόμαστε και με απόλυτη διαφάνεια, δίνουμε στους καταναλωτές να γνωρίζουν πόσο είναι το κόστος της ενέργειας, θα ξέρουν ποια είναι επιδότηση από το κράτος, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία ξεπερνάει το 50% του συνόλου του λογαριασμού. Έτσι θα γνωρίζουν κάθε στιγμή, πόσο πραγματικά πληρώνουν ενέργεια».
Αυτό, είπε επίσης ο υπουργός, θα καταστεί δυνατό μέσω του μηχανισμού που πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, «μέσα σε χρόνο ρεκόρ». «Η Ελλάδα έχει πάρει εξαίρεση και έχει τον καλύτερο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων και των υπερκερδών, στο κομμάτι της παραγωγής. Βάζουμε πλαφόν αποζημίωσης στις θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα υδροηλεκτρικά αλλά και στις ελεύθερες ΑΠΕ και με αυτό τον τρόπο απορροφούμε το 80% της αύξησης στα νοικοκυριά στους μικρομεσαίους επαγγελματίες και στους αγρότες», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη, μεταξύ των 27 κρατών μελών, σε επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος, ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας».

Νωρίτερα, ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής -για την οποία ο κ. Γεωργιάδης είχε πει ότι υπάρχει για να προστατεύει τις επιχειρήσεις- έχει καταχρηστική διάσταση εφαρμογής, διότι οι επιχειρήσεις δεν πήραν κανένα ρίσκο και μετακύλησαν το κόστος στην τελική κατανάλωση». Τη ρήτρα αναπροσαρμογής, συνέχισε ο κ. Σκουρλέτης, «για την οποία ορθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει την υπογραφή και το όνομα Μητσοτάκη, αντί να την καταργήσετε και να παρέμβετε στον ίδιο τον μηχανισμό, έρχεστε και την καλύπτετε. Την ενσωματώνετε στις αρχικές χρεώσεις. Γι΄αυτό πρόκειται για μνημείο κοροϊδίας και εξαπάτησης του ελληνικού λαού».

Σωκράτης Φάμελλος

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, παρότρυνε τον υπουργό και την κυβέρνηση να κατανοήσουν ότι «δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων». «Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι το χαράτσι Μητσοτάκη. Ο τύπος, που λέτε, ο δύσκολος, εφαρμόστηκε από τη διοίκηση του κ. Στάσση, με αυτά τα γαλάζια χρυσοπληρωμένα παιδιά, με τα μπόνους, με τις λιμουζίνες, με τα πριμ, στις 5 Αυγούστου του 2021. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ ποτέ», είπε ο κ. Φάμελλος που πρόσθεσε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής που ήταν το όχημα μεταφοράς της αισχροκέρδειας, την οποία η κυβέρνηση επέτρεψε, έρχεται τώρα να παραδεχθεί ότι ήταν ληστρική και γι αυτό την αναστέλλει. Την κρύβει όμως στην κυμαινόμενη τιμή, η οποία δεν εξαρτάται από έναν δυσνόητο τύπο έστω, αλλά θα προκύπτει κατά βούληση κάθε εταιρείας και θα ψάχνουν οι καταναλωτές- που δεν έχουν όλοι δυνατότητα στα ψηφιακά εργαλεία- τις τιμές, για να αλλάζουν κάθε μήνα εταιρεία». Επικαλέστηκε δε τις καταναλωτικές οργανώσεις που προειδοποιούν ότι «δεν θα υπάρχει καμία αντικειμενική εξάρτηση στη διαμόρφωση των τιμών, και θα είναι απολύτως κατά βούληση των εταιρειών». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε εξάλλου, ότι ο επικεφαλής της ΡΑΕ, «πλέον εκθέτει την κυβέρνηση» για να προσθέσει: «Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν είμαστε στη χώρα που κάνει κουμάντο ο Μητσοτάκης πια. Τελείωσαν τα ψέματα. Τελείωσαν και οι ώρες της κυβέρνησης. Πλησιάζουν οι εκλογές και το επίδικο θα είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, διότι απειλείτε την επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ρήτρα αναπροσαρμογής από Σύριζα

«Πράγματι, δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έπρεπε να το λέει αυτό», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Χθες συμπληρώσαμε 7 χρόνια, από τότε που κλείσανε οι τράπεζες. Ευτυχώς κυβερνήσατε 5 χρόνια, και ξέρει ο ελληνικός λαός τι κάνατε. Έτσι έχουμε στοιχεία πώς κυβερνήσατε: ρήτρα αναπροσαρμογής, 11 Απριλίου 2019, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κατηγορούν ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής, είναι μια ρήτρα που εφαρμόστηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ. Είναι ψέματα! Εσείς ήσασταν κυβέρνηση 11 Απριλίου 2019 και πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, όταν η ΡΑΕ έστειλε επιστολή στους προμηθευτές ενέργειας προκειμένου να τεκμηριωθεί επαρκώς ο λόγος και η μεθοδολογία ενεργοποίησης της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος, για τα οικιακά, μικρά, εμπορικά και αγροτικά τιμολόγια! Ήταν το κείμενο που έστειλε η ΡΑΕ, επί ημερών σας, στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή είχαν εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Λέτε ότι αυτό δεν έγινε στη ΔΕΗ. Βέβαια! Τη ΔΕΗ τότε την είχατε αναγκάσει να πουλάει το 50% της ενέργειας που παρήγαγε, κάτω του κόστους με τις δημοπρασίες ενέργειας στα 20 και στα 30 ευρώ η MW, με κόστος 60%. Έμπαινε μέσα η ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές, αυτούς δηλαδή που τώρα ονομάζετε καρτέλ, αγόραζε από τη ΔΕΗ όταν πουλούσε κάτω του κόστους το ρεύμα που παρήγαγε, για να μπορούν να την ανταγωνίζονται! Και έρχεστε εδώ και μιλάτε; Και δεν ντρέπεστε; Έγραψε η ΔΕΗ 900 εκατ. ευρώ το 2018 και 1,5 εκατ. ευρώ το 2019! Και μιλάτε; Δεν ντρέπεστε λίγο;».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί αφού διαφωνεί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, δεν καταθέτει μια τροπολογία για την κατάργησή της. «Έχετε καταθέσει εδώ τροπολογίες για διάφορα θέματα. Γιατί δεν καταθέτετε μια τροπολογία κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφού δεν σας αρέσει η “ ρήτρα Μητσοτάκη” , γιατί δεν καταθέτετε εσείς μια τροπολογία για την κατάργησή της; Σταματήστε να κοροϊδεύετε τον κόσμο!», είπε ο Κώστας Σκρέκας.