Για την ανάγκη να αναλάβει άμεση δράση η Ευρώπη σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης.

«Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα», ανέφερε ο υπουργός.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετέχει από το πρωί στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. εξετάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάζονται σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κατά την προσέλευση του, ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι σε μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και στους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Παρεμβάσεις του Υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα σε ενεργειακά συνέδρια

Southeast Europe Energy Forum

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε στο Southeast Europe Energy Forum οτι “το σημερινό συμβούλιο είναι ιστορικής σημασίας και ο πόλεμος δεν έχει πλήξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας. Δεν θα αφήσει η Ε.Ε. έναν παίκτη να υπονομεύσει την ενέργεια. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα για τη στρατηγική μας αυτονομία”.

The Second Thessaloniki Metropolitan Summit

Τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή κρίση ανέδειξε ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, απευθυνόμενος σήμερα το πρωί στο συνέδριο «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit» με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, καθώς, την ίδια ώρα, ο Υπουργός συμμετέχει στο έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η τρέχουσα κατάσταση ως διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά με την ενεργειακή κρίση να «δείχνει τα δόντια της» στους ευρωπαίους πολίτες, εγκυμονεί τον κίνδυνο αστάθειας τόσο για τις οικονομίες όσο και για τις κοινωνίες. Από την άποψη αυτή, η ελληνική κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, παίρνει όλα τα δυνατά μέτρα προς αντιστάθμιση των επιπτώσεων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής «απάντησης» στην τρέχουσα κρίση και σε αυτή την κατεύθυνση κρίνεται σκόπιμο να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ελληνική πρόταση καθώς φαίνεται, και από την εμπειρία της Ελλάδας, πως εξυπηρετεί προς την επιθυμητή εξομάλυνση των αγορών. Τέλος, επανέλαβε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης θα στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Επιπλέον ο Υπουργός ανέφερε πως, η χώρα αποθηκεύει 1 TWh στην Ιταλία.

“Έχουμε προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχουμε διαφοροποιήσει πηγές και οδεύσεις ενέργειας, έχουμε αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες, έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό”, πρόσθεσε επισημαίνοντας την προσθήκη νέας δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, την δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο (πετρέλαιο) και την εντατικοποίηση της.

Διαβάστε ακόμη: