Πολιτική ομηρία του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σαμαρά, η οποία εξηγεί και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής από την κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διαπίστωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας την Κυριακή, 24 Δεκεμβρίου 2021, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

Πρόσθεσε ότι ο  Σαμαράς, με τον διχαστικό λόγο όταν ήταν αντιπολίτευση η ΝΔ, εναντιώνεται στον διάλογο με την Τουρκία και στην προσπάθεια ανεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ακόμη, ότι με το άνοιγμα της αγοράς θα έπρεπε να είχαν ληφθεί όλες οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε να μη φουντώσει η πανδημία.
 
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:
Θα έπρεπε να έχουν ληφθεί οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε να μη ξαναφουντώσει η πανδημία
«Έχοντας την εμπειρία πολλών μηνών αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν επιτρέπονται παραλείψεις, αστοχίες και λάθη. Θα περίμενε κανείς, τώρα που γίνονται δειλά βήματα για να ξανανοίξει η αγορά, να υπάρχουν όλες εκείνες οι αναγκαίες πρόνοιες ώστε να μη ξαναβρεθούμε σε ένα νέο φούντωμα της πανδημίας».
«Ανησυχώ πάρα πολύ με το τι συμβαίνει στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπήρξε κάποιο καινούργιο στοιχείο σε σχέση με την περίοδο προ του lockdown, μια και αποδεδειγμένα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτούργησαν ως υπερμεταδότες; Έχουμε μια τρομακτική καθυστέρηση στην αντικατάσταση του στόλου, υπήρξαν λεωφορεία που νοικιάστηκαν με τη μέθοδο του leasing τα οποία ήταν ακατάλληλα και μάλλον για να εξυπηρετήσουν κάποιους φίλους της κυβέρνησης».
Δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να συγκεντρώνεται στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί
«Το πρόγραμμα εμβολιασμού, έτσι όπως προχωράει δεν θα πετύχει τους στόχους που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει εξαρχής. […] Να λέει την αλήθεια, να μην κοροϊδεύει η κυβέρνηση. Διότι όταν λες ψέματα στον κόσμο, χάνεις την αξιοπιστία σου και σου λέει “αυτοί εδώ πάνε απλώς να μας ξεγελάσουν και να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Άρα, γιατί να πειθαρχήσουμε εμείς;”. Κλονίζεται δηλαδή, η εμπιστοσύνη του κόσμου στα αναγκαία μέτρα πρόληψης».
«Δεν μπορεί να περάσει όλη η περίοδος των εμβολίων με έναν σχεδιασμό για λίγα κέντρα τα οποία θα βρίσκονται εντός των νοσοκομείων, πράγμα το οποίο είναι αδόκιμο και για υγειονομικούς λόγους. Δεν μπορεί όλος ο πληθυσμός να συγκεντρώνεται στα νοσοκομεία για να εμβολιαστεί. Άρα, χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο σχέδιο. Υπάρχουν τα νησιά, για τα οποία μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει απαντηθεί πως θα εμβολιαστεί ο κόσμος».
Η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να πρωτοστατήσει σε μια πρωτοβουλία για πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων
«Θεωρώ πολιτικά επιβλαβές το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρωτοστατήσει σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην πατέντα του εμβολίου, προκειμένου τα 19 εργοστάσια στην Ευρώπη που είναι ικανά να παράξουν εμβόλια, να το κάνουν. Είναι θέμα ανθρώπινης ζωής, δεν είναι θέμα διαφύλαξης των επιχειρηματικών συμφερόντων της μίας ή της άλλης εταιρείας, που ούτως ή άλλων κατασκεύασαν τα εμβόλια χρηματοδοτούμενες με δημόσιο χρήμα».
Πιο βίαιη η ύφεση της οικονομίας λόγω της καθυστερημένης και ελλιπούς στήριξης σε εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις
«Στην οικονομία έχουμε χάσει καιρό, έχει υπάρξει μια αρνητική δυναμική. Με μια ύφεση που, ούτως η άλλως θα αντιμετωπίζαμε αλλά, σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν το κράτος δεν παρεμβαίνει στηρίζοντας με συγκεκριμένα μέτρα επιχειρήσεις και εργαζομένους, τότε αυτή η ύφεση θα είναι βίαιη και σε μεγαλύτερο βάθος».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλεια εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως προς τον χειρισμό της πανδημίας και της οικονομίας
«Η εικόνα που δίνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι ότι έχουμε μία κατά 40 με 50% υποχώρηση της εμπιστοσύνης του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση, σε σχέση με την ικανότητά της να διαχειρίζεται τα θέματα της οικονομίας και της πανδημίας, σε σύγκριση με τον προηγούμενο Απρίλιο και Μάιο. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει βρει την αντανάκλασή του στο επίπεδο της πολιτικής πρόθεσης, στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου. Νομίζω ότι αυτό είναι εύλογο, διότι η πανδημία και ο φόβος του κόσμου έχουν λειτουργήσει ως ένας “καταψύκτης” για τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες. Καθώς θα προχωράμε και θα αναδεικνύεται, δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης -και το επαναλαμβάνω το δυστυχώς, δεν είναι να χαίρεται κανείς με την αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί αποτυχία της κυβέρνησης σημαίνει αποτυχία συνολικά της ελληνικής κοινωνίας- θεωρώ ότι θα υπάρξει και η αντανάκλασή του στο πολιτικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, έχει σταματήσει η διεύρυνση της διαφοράς και υπήρξε μια μικρή μείωση και αντιστροφή της τάσης που εμφανίζεται σήμερα στο εκλογικό σώμα. Πάντως, σε περιόδους τέτοιου είδους κρίσης, ο κόσμος ποτέ δεν δείχνει την μεταστροφή του, συνήθως συσπειρώνεται στους κυβερνώντες. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Το άρθρο του κ. Σαμαρά εξηγεί την στρατηγική ασάφεια της κυβέρνησης ως προς τα ελληνοτουρκικά
«Νομίζω ότι εξηγεί πάρα πολλά. Εξηγεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχε μία σαφή στρατηγική για το που θέλει να το πάει σε σχέση με την Τουρκία. Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης είναι “όμηρος” του κ. Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη φράση ότι “με πειρατές δεν μιλάμε”. Ο ίδιος απείλησε τη σημερινή κυβέρνηση να μη φέρει τις συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Βόρεια Μακεδονία, τις οποίες δεν θα τις ψηφίσει. Να διαβάσει ο κόσμος τις απόψεις του ακροδεξιού κ. Σαμαρά, ο οποίος με τον λόγο του δίχασε την ελληνική κοινωνία, όταν ήταν η ΝΔ στην αντιπολίτευση και αυτή τη στιγμή μπλοκάρει την έναρξη των συζητήσεων με σκοπό την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης».