H Skoda έχει κατασκευάσει πλέον συνολικά 200.000 Enyaq και Enyaq Coupe. Στον αριθμό αυτό ρεκόρ οδήγησε ένα λευκό Enyaq Coupe Sportline, το οποίο κύλισε από τη γραμμή παραγωγής στις 16 Φεβρουαρίου. Οι αριθμοί αποδεικνύουν επίσης την εμπορική επιτυχία του Enyaq, καθώς το 2023 ήταν το τέταρτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Παράλληλα οι παγκόσμιες πωλήσεις του πέρυσι ανήλθαν στις 81.700 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο +52,1% σε σύγκριση με το 2022.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Τσεχία, τα Enyaq και Enyaq Coupe, είναι τα δημοφιλέστερα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την αγορά της Σλοβακίας. Επίσης έχουν κατακτήσει τη δεύτερη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων σε Εσθονία, Φινλανδία, Αυστρία και Ελβετία.

Οι νέες εκδόσεις 85, 85x και RS των Enyaq διαθέτουν πιο ισχυρούς και αποδοτικούς ηλεκτροκινητήρες στον πίσω άξονα, νέα έκδοση λογισμικού και διάφορες άλλες τεχνικές εξελίξεις, οι οποίες αυξάνουν  την αυτονομία, βελτιστοποιούν την απόδοση φόρτισης και επιτρέπουν την προθέρμανση της μπαταρίας για καλύτερη απόδοση με ταχυφορτιστές DC. Η μέγιστη αυτονομία του Enyaq και του Enyaq Coupe, είναι πάνω από 560 και 570 χλμ. αντίστοιχα, ενώ η μπαταρία τους μπορεί να φτάσει από 10-80% σε λιγότερα από 30 λεπτά.

Η στρατηγική της Skoda για την ηλεκτροκίνηση προβλέπει την επένδυση 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2027, ενώ εντός των επόμενων ετών θα παρουσιάσει συνολικά έξι νέα ηλεκτρικά μοντέλα. Προς το τέλος του 2024 θα έρθει ένα συμπαγών διαστάσεων μοντέλο, με το όνομα Elroq, που θα χριστεί ηλεκτρικός διάδοχος του Karoq και θα έχει μήκος περίπου 4,50 μέτρα, ενώ αναμένεται και ο ηλεκτρικός αντικαταστάτης του Kamiq.

Tο 2026 θα υποδεχτούμε ένα ηλεκτρικό ευρύχωρο station wagon, με μήκος που πλησιάζει τα 4,70 μέτρα, ώστε να συνεχίσει την παράδοση της Skoda στα συγκεκριμένα αμαξώματα, καθώς και ένα επταθέσιο ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο θα αποτελέσει την έκδοση παραγωγή του πρωτότυπου Vision 7S.

Διαβάστε ακόμη: