Όχι μόνο διατήρησε αλλά και αύξησε το προβάδισμά του στον κλάδο των σούπερ μάρκετ ο όμιλος Σκλαβενίτη με τις πωλήσεις του στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 3,98 δισ. ευρώ το 2021, αυξημένες κατά 12,3%, την ώρα που το σύνολο του κλάδου της οργανωμένης λιανικής αυξήθηκε κατά 5,8%, αποτέλεσμα των ανατιμήσεων που μεσοσταθμικά διαμορφώθηκαν στον κλάδο σε 6,8%.

Αντίθετα με τον τζίρο τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων παρουσίασαν μείωση και διαμορφώθηκαν σε 276,4 εκατ. ευρώ από 292,7 εκατ. ευρώ το 2021.

Μειωμένα εμφανίζονται και τα κέρδη προ φόρων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 78,5 εκατ. ευρώ (από 92,5 εκατ. ευρώ το 2021), ποσοστό 1,75% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, η μείωση κερδοφορίας αποδίδεται στην απορρόφηση σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων, αλλά και λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους ενέργειας.

Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη

Όσον αφορά στην εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη (ΕΥΣ), οι επιδόσεις για το 2022 διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 3,7 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ το 2021.
  • Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 226 εκατ. ευρώ έναντι 251,2 εκατ. ευρώ το 2021.
  • Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 60,1 εκατ. ευρώ από 82,3 εκατ. ευρώ το 2021), ποσοστό 1,6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών.

Η ΕΥΣ αναπτύχθηκε με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν της αγοράς με αύξηση πωλήσεων κατά 12% συγκριτικά με το 2021. Ωστόσο, κατέγραψε μείωση κερδοφορίας κατά 26%, ως αποτέλεσμα της σημαντικής απορρόφησης μέρους των ανατιμήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και ιδίως του κόστους ενέργειας. Η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία 2.352 νέων θέσεων εργασίας, φτάνοντας τον αριθμό των εργαζομένων της σε περισσότερους από 29.800 τον Δεκέμβριο του 2022.

Επενδύσεις

Πέραν της σημαντικής συγκράτησης των τιμών, η ΕΥΣ εντός της προηγούμενης χρονιάς υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο εστίαζε:

–    στην ενίσχυση του δικτύου της αλυσίδας, μέσω του νέου Hypermarket στη Νέα Φιλαδέλφεια και της απόκτησης 9 καταστημάτων στην περιοχή των Ιωαννίνων από την SEP Markets Παπαδόπουλος

–    στην ενίσχυση των υποδομών που εξυπηρετούν το eMarket Σκλαβενίτης, μέσω της δημιουργίας νέου Darkstore στην περιοχή της Κηφισιάς για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των ηλεκτρονικών παραγγελιών στη Βορειοανατολική Αττική

–    στην ανακαίνιση 20 καταστημάτων

–    στη δημιουργία σταθμών ηλεκτροφόρτισης σε 160 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα ως το τέλος του 2023, σε συνεργασία με την ΔΕΗ, δημιουργώντας ένα εκτενές δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής φόρτισης στη χώρα.

Αύξηση μισθών

Επιπλέον από την 1η  Νοεμβρίου 2022, προχώρησε σε αυξήσεις αποδοχών ύψους 17 εκατ. ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των Εργαζομένων της και σε χορήγηση έκτακτης παροχής συνολικού ύψους 5,9 εκατ. ευρώ για το σύνολο του Ανθρώπινου Δυναμικού της.

Υπενθυμίζεται πως το 2022 ήταν μία χρονιά που ο κλάδος του οργανωμένου λιανεμπορίου, εντός και εκτός Ελλάδας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα πρωτόγνωρο κύμα ανατιμήσεων που επηρέασε όλες τις κατηγορίες τρόφιμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών, ως συνέπεια των γεωπολιτικών εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και των ιστορικά υψηλών τιμών που σημειώθηκαν στην ενέργεια, στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα. 

Μόλις σε 16 χρόνια η Σκλαβενίτης μέσω εξαγορών, με κυριότερη τη διάσωση της  Μαρινόπουλος, καθώς και μέσω οργανικής ανάπτυξης, «έσπασε» της αποκλειστικότητα της Αττικής και έγινε ο μεγαλύτερος λιανέμπορος της Ελλάδας με παρουσία και στην Κύπρο.

Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Σκλαβενίτης διαθέτει συνολικά 526 καταστήματα , απασχολεί 36.270 ργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 650.000 πελάτες την ημέρα και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη: