Νέες αγορές, καινούργιοι δρόμοι και μία ανανεωμένη προοπτική με στόχους ξεχωριστούς και πιο ποιοτικούς είναι αυτό που αναζητά πλέον η Σκιάθος, ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας που για το 2024 έχει βάλει τον πήχη της επιτυχίας ακόμη ψηλότερα.

Το νησί που αποτελεί τη ναυαρχίδα του τουρισμού όχι μόνο για τις Σποράδες, αλλά για όλο το Βόρειο Αιγαίο, φημισμένο για το καταπράσινο πευκόφυτο περιβάλλον, τις χρυσές αμμώδεις παραλίες, τη νυχτερινή ζωή, την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την εύκολη πρόσβαση λόγω του διεθνούς αεροδρομίου, αποτελεί επιλογή χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο.

Στο «νησί του Παπαδιαμάντη» δεν επαναπαύεται κανείς και επιζητούν τα καλύτερα και αυτό φαίνεται από τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον δήμο και τους επιχειρηματίες για τη διαφήμιση του προϊόντος και την εύρεση νέων δρόμων μέσω της παρουσίας σε διεθνείς αλλά και εξειδικευμένες εκθέσεις για την προσέλκυση νέων «πελατών», όπως με τη συμμετοχή στην Έκθεση Ειδικών Μορφών Τουρισμού στην Ουτρέχτη, αλλά και την Fitour της Μαδρίτης.

Από την ισπανική πρωτεύουσα ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι «οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να σταθεροποιήσουμε σε υψηλά επίπεδα τον τουρισμό στην Σκιάθο. Το 2023 ήταν μία εξαιρετική χρονιά, φθάσαμε πολύ ψηλά, αλλά στόχος είναι να μείνουμε στην κορυφή με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, να κρατήσουμε σε ανώτατο επίπεδο την ποιότητα και να προσελκύσουμε ακόμη καλύτερους επισκέπτες προσβλέποντας όχι μόνο στην ποσότητα. Μεταξύ αυτών που προσδοκούμε να αναπτύξουμε είναι και κάποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αναδεικνύοντας μοναδικά στοιχεία του νησιού μας, όπως τα μονοπάτια, τις εκκλησιές, τα μοναστήρια και όχι έναν τουρισμό που να μην αντέχεται από την κοσμοπλημμύρα -υπερτουρισμό τον λένε πολλοί- που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δυσφορία στους επισκέπτες. Είμαστε στη Μαδρίτη και συζητάμε για νέους δρόμους και νέες προοπτικές που πολύ σύντομα θα φανούν μιας και προετοιμαζόμαστε για τη νέα τουριστική σεζόν».

Η Σκιάθος παραδοσιακά είναι ένα νησί που στηρίζεται στη βρετανική τουριστική αγορά αφού ανέκαθεν οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν να αποτελούν σχεδόν το 50% όσων κάνουν τις διακοπές τους στο νησί, ακολουθούμενοι από τους Ιταλούς και τους Σκανδιναβούς και με ένα ευρύ φάσμα άλλων εθνικοτήτων να ακολουθεί με Ρουμάνους, Σέρβους και Γερμανούς.

Στο αεροδρόμιο «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» η αύξηση της κίνησης ήταν εντυπωσιακή για το 2023 αφού «πέρασαν» από τη Σκιάθο 552.844 τουρίστες παρουσιάζοντας θετικό πρόσημο της τάξης του 8,1%, ειδικά αν αναλογισθεί κάποιος το μικρό μέγεθος του νησιού.

Για το 2024, σύμφωνα με τη Fraport που διαχειρίζεται το «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες, χωρίς όμως να δίδονται περισσότερα στοιχεία, αλλά να στηρίζονται στις συμφωνίες και τις προκρατήσεις των μεγάλων tour operators.

O αντιδήμαρχος Σκιάθου και υπεύθυνος Τουρισμού Αλέκος Ευσταθίου, ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από τον καθένα το τουριστικό προϊόν του νησιού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «βρισκόμαστε στη Μαδρίτη και ανοίγουμε νέες αγορές και νέες διόδους. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικό επίπεδο, δεν κάνουμε ακόμη ανακοινώσεις, αλλά με τις εδώ συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και tour operators ανοίγουμε την ισπανική αγορά και κάνουμε άλμα προς τη Λατινική Αμερική. Η Ισπανία, η Λατινική και ισπανόφωνη Αμερική είναι μία σπουδαία και τεράστια τουριστική αγορά. Η Σκιάθος συνδέεται με εκατοντάδες απευθείας πτήσεις και περιμένουμε απευθείας συνδέσεις με Μαδρίτη, Βαρκελώνη και άλλες πόλεις και προώθηση προ το νησί μας επισκεπτών από νέες περιοχές. Προσφέρουμε εξαιρετικού επιπέδου τουριστικό προϊόν και πρέπει να το διατηρήσουμε στην κορυφή. Φέτος έχουν γίνει πάρα πολλές ανακαινίσεις ξενοδοχείων, βελτιώθηκε κατά πολύ το οδικό δίκτυο, λειτουργούν άψογα με νέα μορφή οι αστικές συγκοινωνίες, προστέθηκαν πεζοδρόμια, νέα φωτιστικά και εμείς οι επαγγελματίες δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την ποιότητα του νησιού».

Ακόμη ένας στόχος για τη Σκιάθο είναι η προσέλκυση του τουρισμού κρουαζιέρας με επαφές και συναντήσεις με μεγάλες εταιρείες ώστε να προσεγγίζουν στο νησί κρουαζιερόπλοια, αλλά αυτά να είναι μεσαίου μεγέθους ώστε να μπορούν να κινούνται στον περιορισμένο θαλάσσιο χώρο της περιοχής, αφού η στενότητα των θαλάσσιων διαύλων δεν επιτρέπει την παρουσία των γιγαντιαίων πλοίων.

Στις θαλάσσιες συγκοινωνίες η περσινή χρονιά ήταν από τις καλύτερες σε επίπεδο εξυπηρέτησης και η φετινή προβλέπεται ακόμη καλύτερη αφού δραστηριοποιούνται πολλές εταιρείες όπως η SeaJets που συνδέει το νησί απευθείας με Βόλο, Θεσσαλονίκη, Μαντούδι, Σκόπελο, Γλώσσα και Αλόννησο, η ΑΝΕΣ με το Μαντουδι και η Αttica με Βόλο και τα νησιά και αν προστεθεί και η πολυαναμενόμενη άφιξη των υδροπλάνων -όπως έχει ανακοινωθεί- με απευθείας σύνδεση τόσο με τον Βόλο, όσο και με την Αθήνα, οι προοπτικές δείχνουν ένα καλοκαίρι που θα είναι λαμπρό όσο και ο μοναδικός ελληνικός ήλιος που λατρεύεται από όλους εδώ και δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμη: