“Βροχή” έριξε τα πρόστιμα η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Σιγκαπούρης για παραβάσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο “Wirecard”.

Οι κυρώσεις προς τέσσερις εταιρίες ανέρχονται σε $2,8 εκατ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) τονίζοντας ότι, ενώ οι παραβάσεις ήταν σοβαρές, δεν διαπίστωσε «εσκεμμένη παράβαση» από υπαλλήλους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια ώρα, δύο πρώην υπάλληλοι της εταιρείας πληρωμών Wirecard καταδικάστηκαν σε φυλάκιση στην πόλη αυτή την εβδομάδα. Σε ανακοίνωσή της, η MAS ανέφερε ότι επέβαλε τα πρόστιμα στις τράπεζες της Σιγκαπούρης DBS, OCBC και στα τοπικά παραρτήματα των Citigroup και Swiss Life.

Η DBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης, δέχθηκε το υψηλότερο πρόστιμο ύψους 2,6 εκατ. δολαρίων Σιγκαπούρης καθώς “δεν κατάφερε να προσδιορίσει επαρκώς την πηγή του πλούτου των πελατών υψηλότερου κινδύνου αλλά και να διερευνήσει το ιστορικό και τον σκοπό ασυνήθιστα μεγάλων συναλλαγών”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δικαστήριο της Σιγκαπούρης επέβαλε ποινές φυλάκισης σε δύο πρώην υπαλλήλους της Wirecard Asia Holdings για συνωμοσία για υπεξαίρεση χρημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ο James Aga Wardhana καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 μηνών, ενώ ο Chai Ai Lim καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση. Οι ποινές αποτελούν και τις πρώτες καταδίκες στον κόσμο που σχετίζονται με το σκάνδαλο Wirecard.

Το σκάνδαλο

Η γερμανική εταιρεία πληρωμών Wirecard υπέβαλε αίτηση αφερεγγυότητας το 2020 αφού αποκάλυψε μια “τρύπα” ύψους  €1,9 δισ. στους λογαριασμούς της. Το πρώην αφεντικό της, Μάρκους Μπράουν, δικάστηκε τον Δεκέμβριο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη μεγαλύτερη υπόθεση απάτης στη γερμανική ιστορία. Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι υπέγραψε οικονομικές εκθέσεις που γνώριζε ότι ήταν ανακριβείς.

Είπαν επίσης ότι η Wirecard πλαστογραφούσε έγγραφα για να δείξει ότι είχε χρήματα που στην πραγματικότητα δεν είχε ποτέ. Ο επικεφαλής της εταιρείας αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.  Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στην εταιρεία EY την διεξαγωγή ελέγχων της Wirecard. 

Διαβάστε περισσότερα