Όπως πρώτη αποκάλυψε η Axia, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ολοκληρώσει τη διερεύνηση ενός γιγαντιαίου οικονομικού σκανδάλου που αφορά την προμήθεια και την κοστολόγηση των υδρομέτρων. Με μεγάλη καθυστέρηση ολοκλήρωσε το πόρισμα και η Αρχή Διαφάνειας, ενώ ακόμη εκκρεμεί το αντίστοιχο πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εστιάζεται κυρίως στο καρτέλ που είχαν στήσει τρεις εταιρείες για να κρατάνε σε υψηλά επίπεδα το κόστος των συμβάσεων.
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου κάλεσε πριν από τρεις μήνες έναν Γενικό Γραμματέα υπουργείου προκειμένου να καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο εν λόγω υψηλόβαθμος παράγοντας ζήτησε να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας του εξήγησε ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους.
Για την υπόθεση αυτή δεν εκλήθη ο πρώην υφυπουργός του ίδιου παραγωγικού υπουργείου, ο οποίος έχει ασυλία. Το κλιμάκιο των Ευρωπαίων Εισαγγελέων στην Ελλάδα έχει σχηματίσει μια δικογραφία-φωτιά την οποία έχει διαβιβάσει ήδη στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι αυτοί που έστησαν τη μεγάλη απάτη καταχράστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το κόστος των προμηθειών για τα υδρόμετρα ήταν τετραπλάσιο σε σχέση με τις αντίστοιχες προμήθειες υδρομέτρων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη δικογραφία-φωτιά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αναφέρεται ότι κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο έχουν ένας πρώην υφυπουργός, ένας πρώην Γενικός Γραμματέας και στελέχη τριών εταιρειών. Εμπλοκή στην απάτη έχουν δήμαρχοι και στελέχη δήμων. Η έρευνα άρχισε μετά από καταγγελία ενός πρώην στελέχους εταιρείας που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας επισημαίνεται ότι ο πρώην υφυπουργός και ο πρώην Γενικός Γραμματέας ενέκριναν τα κονδύλια για τις προμήθειες από το ΕΣΠΑ παρ’ ότι γνώριζαν για τις υπερτιμολογήσεις. Τους καταλογίζει κεντρικό ρόλο στην εγκληματική συμμορία και βέβαια πρόκειται να ασκηθούν σε βάρος τους κακουργηματικές διώξεις.
Με μεγάλη καθυστέρηση ολοκληρώθηκε και το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι κάποιες συμβάσεις υπερτιμολογήθηκαν στο επταπλάσιο του πραγματικού κόστους. Αρχές Ιουνίου αναμένεται και το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην οποία έχουν περιέλθει όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία για το καρτέλ που είχαν στήσει οι εταιρείες, αλλά και την αλληλογραφία με δήμους.
