Επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, χαρακτηρίζοντας «άκρως αντιθεσμική» την χθεσινή ονομαστική αναφορά του, μονάχα στα στελέχη της ΝΔ που αθωώθηκαν, για την υπόθεση της «Νοβάρτις».

«Σε μια πρωτοφανή επίδειξη αντιθεσμικής λειτουργίας και κομματικού πατριωτισμού, ο κ. πρωθυπουργός επέλεξε να ζητήσει συγγνώμη και να αναφωνήσει ‘ντροπή’ απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα για τα δέκα συνολικά πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν στην υπόθεση Novartis και ουσιαστικά αθωώθηκαν πανηγυρικά. Και αναφέρθηκε ονομαστικά μόνο στα στελέχη της Ν.Δ», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

«Αντιπαρέρχομαι την πολιτική απρέπεια που υποδηλώνει την κομματική αντίληψη του κ. Μητσοτάκη για την λειτουργία των θεσμών. Δεν είχαμε σκοπό να δώσουμε συνέχεια, αν σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν προέβαινε, μετά την αυτονόητη αντίδραση του κ. Βενιζέλου, στην απίστευτη δήλωση ότι είναι δουλειά του κ. Ανδρουλάκη να υποστηρίξει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Αλήθεια, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Στουρνάρας, κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, ο Ανδρέας Λοβέρδος για πολλά χρόνια υπουργός σε διαφορετικές κυβερνήσεις και ο Γιώργος Κουτρουμάνης επίσης υπουργός, δεν άξιζαν της πρωθυπουργικής προσοχής;» υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης και κατέληξε:

«Δυστυχώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστοποίησε μια ακόμη θλιβερή πραγματικότητα. Ότι ο κ. Μητσοτάκης από το βάθρο του δήθεν σύγχρονου πρωθυπουργού, μεταπίπτει ενόψει των δυσκολιών της διακυβέρνησής του σε κομματάρχη, που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα σε αυτόν της Δικαιοσύνης. Κρίμα».

Η Απάντηση Παπαθανάση

‘Αμεση ήταν η αντίδραση του παρόντος αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, και αρμόδιου για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Νίκου Παπαθανάση, που ανέφερε:

«Ο πρωθυπουργός σέβεται όλους τους θεσμούς του κράτους. Αναφέρθηκε σε μία σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη. Αυτό είναι το ζητούμενο. Γιατί δεν είναι μόνο αυτά τα 10 άτομα που στοχοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι και οι γυναίκες, τα παιδιά τους, οι πατεράδες τους, που έβλεπαν να διασύρονται στη Βουλή και στα ΜΜΕ οι δικοί τους άνθρωποι. Εσείς που έχετε παιδιά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα αισθανόσασταν αν σας κατηγορούσαν ότι παίρνατε χρήματα; Να βλέπατε τον κ. Πικραμένο να κλαίει; Πώς θα αισθάνονταν τα παιδιά σας να έβλεπαν τους γονείς τους να διασύρονται;»

Στο θέμα παρενέβη και προεδρεύων της ολομέλειας, Χαράλαμπος Αθανασίου, που αντέτεινε στον κ. Σκανδαλίδη: «Ήταν μια γενική τοποθέτηση του πρωθυπουργού, που ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση της «Νοβάρτις» ήταν μια σκευωρία, και δεν είχε καμία άλλη πρόθεση».

«Θα έμενα στην πολιτική απρέπεια του πρωθυπουργού να μην αναφέρεται στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, αλλά μίλησα για την συνέχεια που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που δείχνει και την αντίληψη που έχει ο πρωθυπουργός. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι απαράδεκτη από την αρχή μέχρι το τέλος», επέμεινε ο κ. Σκανδαλίδης.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, τόνισε:

«Όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και όλα τα στελέχη της ΝΔ πολύ περισσότερο, τοποθετήθηκαν και πήραν καθαρή θέση για την ύπαρξη σκευωρίας, η οποία και αποδείχτηκε από την αρχειοθέτηση όλων των υποθέσεων της ‘Νοβάρτις’. Δεν θέλησε να δώσει την ευκαιρία να ‘σπεκουλάρει’ ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η υπόθεση έληξε για τα 9/10. Πολύ σωστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την υπόθεση ‘Νοβάρτις’ μίλησε ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι ως πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα και το ΚΙΝΑΛ έπρεπε να κάνει το ίδιο. Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκαναν το λάθος να δώσουνε την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να ΄’σπεκουλάρει’».