Την ώρα που οι δύτες ανέσυραν και τον πέμπτο νεκρό από τους έξι αγνοούμενους στο ναυάγιο του σούπερ γιοτ Bayesian ανοικτά του Πορτιτσέλο στη Σικελία, ο CEO της Italian Sea Group, της κατασκευάστριας εταιρείας, Τζιοβάνι Κονσταντίνο δηλώνει στο Sky News, πως σκάφη σαν το Bayesian είναι «αβύθιστα».

Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν ελαττώματα στο σχεδιασμό και την κατασκευή του σούπερ γιοτ Bayesian, το οποίο ανατράπηκε σε καταιγίδα στα ανοικτά των ακτών του Πορτιτσέλο .

«Τα σκάφη αυτά είναι τα ασφαλέστερα με την πιο απόλυτη έννοια», δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ πολλοί υποψιάζονται ότι αφήνει υπόνοιες για σαμποτάζ, ένα απίθανο και ακραίο σενάριο.

Το Bayesian ήταν ένα ιστιοφόρο σούπερ γιοτ 56 μέτρων από αλουμίνιο που αρχικά τού δόθηκε η ονομασία Salute από την Perini Navi στο Βιαρέτζιο της Ιταλίας και παραδόθηκε το 2008. Πιστεύεται ότι κόστισε πάνω από 11 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το γιοτ επισκευάστηκε τελευταία φορά το 2016 και βρισκόταν στην ιδιοκτησία της Angela Bacares, συζύγου του επιχειρηματία τεχνολογίας Mike Lynch.

Ο ιστός του, επίσης από αλουμίνιο, είχε μήκος 75 μέτρα και σχεδιάστηκε για το σκάφος και εκείνη την εποχή ήταν ο ψηλότερος στον κόσμο. Το ίδιο το γιοτ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά σκάφη στον κόσμο.

Διέθετε ένα παραδοσιακό πρυμναίο κόκπιτ και ένα πρόσθετο πλήρως κλειστό κόκπιτ 60 m2 στο μπροστινό του μέρος. Το εσωτερικό του σκάφους ήταν εξοπλισμένο σε ιαπωνικό στυλ από τη γαλλική εταιρεία σχεδιασμού Rémi Tessier Design.

Ψηφίστηκε ως το καλύτερο εσωτερικό στα International Superyacht Society Awards 2008 και ως το καλύτερο ιστιοπλοϊκό σκάφος άνω των 45 μέτρων στα World Superyacht Awards 2009.

Ο εμπνευστής του έμεινε παράλυτος

Το σκάφος, παραγγέλθηκε από τον Ολλανδό επιχειρηματία Eric Albada Jelgersma, αλλά το 2005 ο ίδιος έμεινε παράλυτος σε ατύχημα με ιστιοπλοϊκό σκάφος. Έτσι το Bayesian πουλήθηκε μετά την ολοκλήρωσή του στον Ολλανδό εργολάβο ακινήτων John Groenewoud και ονομάστηκε Salute.

Τον Νοέμβριο του 2014 πουλήθηκε στη Revtom Ltd., μια εταιρεία της Νήσου Μαν που ανήκε στην Angela Bacares και μετονομάστηκε σε Bayesian.

Από τότε το σκάφος ήταν νηολογημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο, με λιμάνι νηολόγησης το Λονδίνο, και από το 2022 το διαχειρίζεται η Camper & Nicholsons International, με έδρα τη Γενεύη.

Το όνομα Bayesian είναι εμπνευσμένο από την Μπεϋζιανή Συμπερασματολογία, η οποία χρησιμοποιήθηκε στη στατιστική μηχανική μάθηση από την εταιρεία HP Autonomy του Lynch.

Διαβάστε ακόμη: