Συρρίκνωση για τρίτη χρονιά στην παραγωγή σιταριού στη Ρωσία, αφού η έλλειψη βροχών καθυστέρησε τις φυτεύσεις στον κορυφαίο παραγωγό παγκοσμίως.

Η παραγωγή σιταριού το 2025 αναμένεται να ανέλθει σε 80,1 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία SovEcon. Αυτό θα καθιστούσε τη μικρότερη συγκομιδή από τη σεζόν 2021-22, ασκώντας πίεση στα ήδη περιορισμένα παγκόσμια αποθέματα.

Οι εξαιρετικές σοδειές από τη χώρα βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες για τον εφοδιασμό τα τελευταία χρόνια, αφού άλλες βασικές περιοχές καλλιέργειας, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, είδαν χαμηλή παραγωγή. Η κυριαρχία των φθηνών ρωσικών καλλιεργειών στην αγορά συνέβαλε στη μείωση των τιμών από τα υψηλά ρεκόρ του 2022 και συνεχίζει να επιβαρύνει τις παγκόσμιες προθεσμιακές αγορές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ξηρός καιρός, ωστόσο, καθυστέρησε σημαντικά τις προσπάθειες φύτευσης στη Ρωσία, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τόσο την καλλιεργούμενη έκταση όσο και τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά την προσεχή περίοδο.
Παρόλο που η πρόβλεψη παραγωγής γίνεται εννέα μήνες πριν από τη συγκομιδή των καλλιεργειών, οι δυσμενείς συνθήκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

«Η κακή κατάσταση του χειμερινού σιταριού εγείρει ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο χειμερινής θανάτωσης», έγραψε ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της SovEcon.

Διαβάστε ακόμη: