Ξεδιπλώνεται σιγά σιγά η στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου μετά την συγκρότηση των κύριων οργάνων στο ΚΙΝΑΛ, σειρά έχουν οι συμμαχίες που θα κάνει με στελέχη που μέχρι τώρα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

Είναι σίγουρο ότι όσο διαρκεί αυτή η δημοσκοπική άνοιξη στο ΚΙΝΑΛ, τόσο περισσότεροι θα εξετάζουν πιο σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπορευτούν μαζί του. Το προηγούμενο διάστημα, είδαμε αρκετά από αυτά να μιλούν με λόγια συμπάθειας για τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς, ωστόσο, να επικρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παραμένει κοντά στο ΚΙΝΑΛ η Άννα Διαμαντοπούλου

Ένα από αυτά η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία, όπως φαίνεται, διατηρεί συνδέσμους και στα δύο κόμματα. Όντως, η πρώην υπουργός μίλησε με καλά λόγια για τον Νίκο Ανδρουλάκη στο περιβάλλον της αλλά και σε συνεντεύξεις, τον οποίο θεωρεί σοβαρό και δυνατό τρίτο πόλο στο πολιτικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν ήθελε να κρύψει την εκτίμησή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς της πρόσφετε στήριξη για την θέση της στον ΟΟΣΑ. Επισήμανε ότι είναι ενεργό στέλεχος της παράταξης που ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές.

Η Άννα Διαμαντοπούλου οδεύει για το Ταμείο Ανάκαμψης

Δίαυλος επικοινωνίας Ανδρουλάκη-Μανιάτη

Πέρα, όμως, από την Άννα Διαμαντοπούλου υπάρχουν και άλλα στελέχη που τοποθετούνται υπέρ του κεφαλαίου του Νίκου Ανδρουλάκη. Για παράδειγμα, όπως λένε πηγές του κόμματος, ο Γιάννης Μανιάτης διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Νίκο Ανδρουλάκη και περιμένει το κάλεσμά του για να μπει στο στενό πυρήνα.

Επί Φώφης είχε αποτραβηχτεί επειδή είχε στηρίξει τον αντίπαλό του στο νομό που εκλεγόταν. Παρά το διαρκές φλερτ με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Μανιάτης δεν αξιοποιήθηκε. Ήταν λόγω δικής του άρνησης ή λόγω αντιδράσεων από νεοδημοκρατικούς κύκλους, δεν γνωρίζουμε αλλά εν τέλει δεν υπήρξε σύμπραξη παρά την μεγάλη παραφιλολογία.

Τι θα κάνει ο Γιώργος Φλωρίδης;

Στο ίδιο πλαίσιο συμπάθειας, κατατάσσεται και ο Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο της εσωκομματικής μάχης. Ο κ. Φλωρίδης συνδέεται κομματικά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο αλλά κυρίως με τον Κώστα Σημίτη που φαίνεται να είναι ο κύριος συνδετικός κρίκος των παραπάνω.

Γι’ αυτό και παρόλο που υπήρξε μία συναντίληψη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Φλωρίδης περιμένει το κάλεσμα Ανδρουλάκη προκειμένου να ενταχθεί στην αρχηγική ομάδα του νέου ΠΑΣΟΚ.

Φλωρίδης: ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ να αυτοδιαλυθούν και να πάμε σε κάτι καινούργιο

Κεντρώα στελέχη εμφανίζονται θετικά υπέρ Ανδρουλάκη

Κεντρώα στελέχη, όπως ο Αρίστος Δοξιάδης και η Βάσω Κιντή, έχουν αναφερθεί υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη στην συστηματική τους αρθρογραφία. Ο κ. Δοξιάδης, όμως, βρίσκεται κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου παρά τα επικριτικά άρθρα που έχει γράψει για αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αντιθέτως, πριν λίγες μέρες στο protagon είδαμε ένα άρθρο που είχε τίτλο «Αυτή είναι αντιπολίτευση», μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη… Να θυμίσουμε, εκτός των άλλων, στο υπουργείο υγείας, στην γενική γραμματεία τοποθετήθηκε η Ειρήνη Αγαπηδάκη που θεωρείται δικό του στέλεχος. Ο κ. Δοξιάδης θέλει ακόμα πιο κεντρώα στροφή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επισημαίνει όπου σταθεί.

Θα επιμείνει στο Κέντρο η ΝΔ, της δίνει μεγάλη δημοσκοπική αβάντα

Ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα κινούνται υπό αυστηρές ισορροπίες σε πολιτικό επίπεδο. Το Μαξίμου προσπαθεί να κινηθεί προς όλους τους χώρους μετρημένα.

Στον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων ενέταξε στο δυναμικό και στελέχη από το ΠΑΣΟΚ/Ποτάμι αλλά και από την βάση της ΝΔ.

Στον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου πριν ένα χρόνο, υπουργοποιήθηκαν πρώην στελέχη από ΛΑΟΣ και από την σαμαρική πλευρά. Με τη λογική των λιγότερων πολιτικών απωλειών από τα δεξιά και την κεντρώας προσέγγισης σε βασικά θέματα ατζέντας, η ΝΔ προσπαθεί να διατηρήσει το ρόλο της στο Κέντρο.

Ωστόσο, τώρα υπάρχει και νέος παίκτης τον οποίο καλοβλέπουν όλοι οι προαναφερόμενοι αλλά και πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθεση με τον Α. Τσίπρα ο Νίκος Ανδρουλάκης θα θελήσει να κάνει γρήγορα το Συνέδριο του κόμματος, να αλλάξει επίσημα και το όνομα και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κόσμου μέσα στο 2022.

Ήδη η πορεία της αντιπολίτευσής του, θυμίζει ολίγον Φώφη Γεννηματά, θεσμική και υπεύθυνη με προτάσεις στρατηγική. Δεν γνωρίζουμε αν θα προσελκύσει τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα συσπειρώσει τους κεντρώους ψηφοφόρους που δεν πήγαν στη ΝΔ.