Λίγες ώρες πριν από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική καταθέτουν σήμερα το μεσημέρι τις προσφορές τους για την απόκτηση των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα.

Οι δύο συστημικές τράπεζες βρίσκονται από το Νοέμβριο σε συζητήσεις με τα κεντρικά της HSBC στο Λονδίνο, ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα υπάρξει συμφωνία.

Διότι το προηγούμενο εγχείρημα της Eurobank, ύστερα από 5 -6 μήνες συνομιλιών είχε άδοξη κατάληξη.

Πάντως από τον Νοέμβριο που ναυάγησε το deal με την Eurobank η HSBC Ελλάδος έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και με την Τράπεζα Πειραιώς και με την Εθνική Τράπεζα.

Αν και τα κεντρικά στο Λονδίνο έχουν βγάλει «κόκκινη» κάρτα στα μεγαλοστελέχη της τράπεζας στην Ελλάδα τους κ.κ. Peter Yeates -CEO, Στέλιο Πιρπινιά- επικεφαλής Retail Banking και Wealth Management, Ντίνο Κάμαρη- Head of Global Markets-, οι συγκεκριμένοι τραπεζίτες προσπαθούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες.

To χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της HSBC Ελλάδος (corporate, shipping, retail) ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις της στο 1,6 δισ. ευρώ. Η τράπεζα διαθέτει στην Ελλάδα δίκτυο 15 καταστημάτων – τα 14 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη – και 334 εργαζομένους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Τα περισσότερα από τα καταστήματα θα κλείσουν καθώς βρίσκονται σε περιοχές που έχουν παρουσία τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική.