Για πικ νικ αποφάσισαν να πάνε οι κάτοικοι του Σίδνεϊ, την πρώτη ημέρα της χαλάρωσης ενός lockdown που έχει διαρκέσει πολύ, αν και ο περιορισμός των μετακινήσεων σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων παραμένει σε ισχύ στην πόλη.

Οικογένειες και φίλοι συναντήθηκαν στα πάρκα και τις παραλίες της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, η οποία έχει παραλύσει εδώ και ένδεκα εβδομάδες, μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα.

Με αυτή τη χαλάρωση, το lockdown θα είναι «πολύ πιο εύκολο»

Δεν πρόκειται πάντως για την αρχή μιας επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς οι κανόνες παραμένουν αυστηροί, αφού οι συγκεντρώσεις στους εξωτερικούς χώρους παραμένουν περιορισμένες στα πέντε πλήρως εμβολιασμένα άτομα για μέγιστη χρονική διάρκεια μιας ώρας. Για ορισμένες ευαίσθητες ζώνες ισχύουν ακόμη αυστηρότεροι κανόνες.

Αυτή η χαλάρωση των περιορισμών- αν και μικρή- θα καταστήσει το lockdown «πολύ πιο εύκολο», εκτιμά η Λάιζα Ντόιλ, νοσηλεύτρια στο Σίδνεϊ. «Το γεγονός ότι θα μπορούμε να βγαίνουμε και να συναντιόμαστε με ηρεμεί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η προϋπόθεση για άρση των μέτρων στους εμβολιασμένους

Η υποχρέωση να παραμένουν στα σπίτια τους πρόκειται να αρθεί για τους εμβολιασμένους στο Σίδνεϊ και την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας όταν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων υπερβεί το 70%, πιθανόν τον Οκτώβριο, εφόσον συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Σίδνεϊ, οι οποίοι βρίσκονται σε καραντίνα για δέκα εβδομάδες, θα μπορούν να γευτούν ξανά τον Οκτώβριο την απόλαυση να πιουν μια μπίρα σε μια παμπ αν το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων κατά του COVID-19 πολιτών φτάσει το 70%.

Τα μέτρα lockdown θα αρθούν για αυτούς που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του COVID-19 και αν αυτός ο πρώτος στόχος για τον εμβολιασμό του ενήλικου πληθυσμού επιτευχθεί στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρίσκεται το Σίδνεϊ, σύμφωνα με «οδικό χάρτη προς την ελευθερία» που δόθηκε  στη δημοσιότητα.

Καμία συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ανακοινώθηκε, αλλά τα στοιχεία επιτρέπουν την εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει τον Οκτώβριο, ήτοι έπειτα από περίπου τέσσερις μήνες τήρησης περιοριστικών μέτρων.