Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στην πρόκληση του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτήρισε τους κεντρικούς τραπεζίτες ως «αργόσχολους». Ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ τους συνεχίζεται στο παρασκήνιο, με κεντρικό θέμα την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Οι δημόσιες δηλώσεις είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Η Λαγκάρντ, απαντώντας στις επικρίσεις του Τραμπ, τον κάλεσε στη Φρανκφούρτη για να δει από κοντά τις δυσκολίες του ρόλου της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας: «Έχω χιλιάδες σκληρά εργαζόμενους οικονομολόγους, δικηγόρους και τεχνικούς που δουλεύουν σκληρά κάθε μέρα, όχι μόνο μία φορά τον μήνα».
Bitcoin και… αμερικανικές εκλογές
Δύο ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ, ο Ούλριχ Μπίντσεϊλ και ο Γιούργκεν Σαφ, παρουσίασαν μελέτη για το Bitcoin, στην οποία υποστηρίζουν ότι η χρήση των κρυπτονομισμάτων διεύρυνε τις κοινωνικές ανισότητες. Η μελέτη τους, που εξετάζεται σήμερα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνδέει την εξέλιξη του Bitcoin με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Τραμπ δεν έχει εξηγήσει πώς οι υπηρεσίες του Bitcoin δικαιολογούν την υψηλή αποτίμησή του, ενώ η βιομηχανία των crypto θεωρεί ότι είναι ο πιο φιλικός υποψήφιος προς αυτήν.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές, η τιμή του Bitcoin μπορεί να φτάσει τα 80-90 χιλιάδες δολάρια, ενώ αν κερδίσει η Καμάλα Χάρις, η τιμή μπορεί να πέσει στα 30-40 χιλιάδες δολάρια. Η πρόσφατη υποχώρηση της τιμής του Bitcoin αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αγορές θεώρησαν ότι η Χάρις κέρδισε το προεδρικό ντιμπέιτ της 11ης Σεπτεμβρίου, παρά το ότι το Bitcoin δεν συζητήθηκε καθόλου.
Η μελέτη υπογραμμίζει την κοινωνική διάσταση του Bitcoin, αναφέροντας ότι πολλοί οικονομολόγοι το θεωρούν ως κερδοσκοπική φούσκα, η οποία όταν σκάσει, θα προκαλέσει σημαντικό κοινωνικό κόστος. Αντίθετα, οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η αξία του θα συνεχίσει να αυξάνεται και το βλέπουν ως μια πολύτιμη επενδυτική ευκαιρία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και αν η φούσκα δεν σκάσει, η αύξηση των τιμών ωφελεί μόνο τους πρώτους επενδυτές, εις βάρος εκείνων που δεν κατέχουν κρυπτονομίσματα, ενισχύοντας έτσι τις κοινωνικές ανισότητες.
Παρόλο που το Bitcoin προβάλλεται όλο και περισσότερο ως επενδυτικό μέσο, η μελέτη υποστηρίζει ότι δεν αλλάζει ουσιαστικά το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας. Αντιθέτως, οι πρώτοι επενδυτές κερδίζουν εις βάρος εκείνων που εισέρχονται στην αγορά αργότερα. Αυτή η ανακατανομή του πλούτου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα, με τους πρώτους επενδυτές να απολαμβάνουν τα οφέλη από την κατανάλωση και τον πλούτο, ενώ οι τελευταίοι αποδυναμώνονται οικονομικά.
Η μελέτη τονίζει επίσης ότι οι διαφοροποιήσεις στην τιμή του Bitcoin υπονομεύουν την ανεξαρτησία του από τις δημόσιες πολιτικές, ενώ οι εκλογικές εκστρατείες στις ΗΠΑ δείχνουν την προσπάθεια ορισμένων υποψηφίων να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρώτοι επενδυτές έχουν κίνητρο να προωθήσουν την αξία του Bitcoin για να ενισχύσουν τον πλούτο τους, εις βάρος των μεταγενέστερων επενδυτών. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πίεση για την επιβολή περιορισμών ή τη θέσπιση νομοθεσίας που να αντιτίθεται στην άνοδο του Bitcoin, με σκοπό την προστασία της κοινωνικής συνοχής και την αποφυγή περαιτέρω κοινωνικών διακρίσεων. Αν οι υποστηρικτές του Bitcoin δεν αναγνωρίσουν την αναδιανεμητική φύση της επένδυσής τους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές υπέρ των πολιτικών που υποστηρίζουν την άνοδό του, επιτείνοντας έτσι τις κοινωνικές εντάσεις.