Η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου είναι η ψυχή της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, «Sex, Love & Goop». «Η Πάλτροου μάς μαθαίνει να κάνουμε σεξ» είναι το μότο της σειράς, πίσω από την οποία κρύβεται η εμπειρία της ηθοποιού μέσα από το λανσάρισμα της ιστοσελίδας Goop. To 2008 η Γκουίνεθ Πάλτροου δημιούργησε το Goop με συμβουλές σε θέματα υγείας, διατροφής και σεξουαλικής ζωής. «Έψαχνα ένα όνομα που να μην λέει τίποτα και να τα λέει όλα. Ένας φίλος μου μου είπε ότι τα ονόματα με πολλά Ο στο ίντερνετ κάνουν επιτυχία» είχε πει η σταρ σε συνέντευξή της. Και βουαλά!

Το Goop είναι ένα website και ένα brand που προσφέρει ολιστικές συμβουλές, εστιάζοντας στην ευεξία μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων θεραπειών και προϊόντων. Σύμφωνα με την ίδια δημιουργήθηκε για να «φέρει στην επιφάνεια πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη ζωή μας ουσιαστικά». Η Πάλτροου έχτισε μία μικρή αυτοκρατορία 250.000.000 δολαρίων «ικανοποιώντας» με προϊόντα τις χθόνιες γυναικείες ανησυχίες.

Η γνωστή Αμερικανίδα ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου είναι η ψυχή της τηλεοπτικής σειράς ντοκιμαντέρ του Netflix, «Sex, Love & Goop».

Τα αμφιλεγόμενα προϊόντα του Goop και οι μηνύσεις

Πασίγνωστο έγινε σε ένα βράδυ το Goop, όταν ένα συγκεκριμένο προϊόν κατάφερε να γίνει viral λόγο του… ιδιαίτερου τίτλου του. Ο λόγος για ένα αρωματικό κερί αξίας 75 δολαρίων, το οποίο η Πάλτροου ονόμασε «Τhis smells like my vagina». Η Πάλτροου είπε ότι έκανε πλάκα με τον τίτλο, ο οποίος δεν σημαίνει, φυσικά, αυτό που λέει! Τα διεθνή media έκαναν πάρτι με τον τίτλο, όμως τα πράγματα πήραν περίεργη τροπή. Την Γκουίνεθ μήνυσε καταναλώτρια που ισχυρίστηκε ότι το κερί – που λέει μυρίζει σαν τον κόλπο της ηθοποιού -«ανατινάχθηκε» τρεις ώρες αφού το άναψε, με την Πάλτροου να χαρακτηρίζει την καταγγελία «επιπόλαιη». 

To 2018 η Πάλτροου συμβούλεψε τις αναγνώστριες του Goop να τοποθετούν αυγά στον κόλπο τους, προκειμένου να αυξηθεί η σεξουαλική τους λίμπιντο. Η ηθοποιός έφτασε στα δικαστήρια για αυτή της την … προτροπή, και κατέβαλλε 145.000 δολάρια αποζημίωση. Στις μηνύσεις αναφερόταν ότι ο ισχυρισμός ότι τα αυγά από νεφρίτη «αυξάνουν τους οργασμούς, την ελαστικότητα του κόλπου και τη γυναικεία ενέργεια, απορροφούν την αρνητική ενέργεια ενώ προσφέρουν και ορμονική ισορροπία» δεν υποστηρίζεται επιστημονικώς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σύμφωνα με το Insider, 140 πρώην υπάλληλοί του Goop την κατήγγειλαν για τοξικό εργασιακό περιβάλλον και χαμηλές αμοιβές. Πράγμα περίεργο για ένα site που προωθεί τη θετικότητα, την υγεία και τη φροντίδα για τον εαυτό! Ένα σάιτ – που όπως διαφημίζεται «σου δείχνει πώς να ζεις καλύτερα»… Όλα αυτά διόλου δεν πτόησαν την ηθοποιό!

 

«Sex, Love & Goop» – Ό,τι δεν “δουλεύει” θα το βρεις μπροστά σου

Πέρυσι, κυκλοφόρησε στο Netflix η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ «Goop Lab» (2020), το πρώτο εγχείρημα τηλεοπτικής μεταφοράς όλων όσων πρεσβεύει το Goop. Εκεί, είδαμε τους υπαλλήλους της εταιρείας να δοκιμάζουν διάφορες εναλλακτικές πρακτικές για την σωματική και πνευματική υγεία, από ψυχεδελικές πρακτικές με «μαγικά μανιτάρια» μέχρι βουτιές σε παγωμένα νερά για αποφυγή ασθενειών (η τεχνική του «ανθρώπου των πάγων» Βιμ Χοφ).

Η δεύτερη σειρά ντοκιμαντέρ «Sex, Love & Goop» (2021), εστιάζει στην βελτίωση της ερωτικής εμπειρίας και της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών. Αυτό που η Πάλτροου βρίσκει ενδιαφέρον, όπως είπε στο
Entertainment Tonight είναι πως «οτιδήποτε δεν έχει βρει ίαση επανέρχεται στην επιφάνεια. Ό,τι δεν “δουλεύει” θα το βρεις μπροστά σου. Πολλοί άνθρωποι εκεί έξω θέλουν να αγαπήσουν τον σύντροφό τους, να έρθουν κοντά αλλά δεν ξέρουν πώς. Το να ζητάς βοήθεια δεν είναι ντροπή».

Η σειρά ακολουθεί πέντε ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, τα οποία προσπαθούν να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και την μεταξύ τους επικοινωνία στο κρεβάτι, έχοντας στο πλευρό τους μια ομάδα ειδικών, που τους βοηθούν με ασκήσεις, τεστ και δοκιμές.

Σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται, συμμετέχοντες είναι μόνο τα ζευγάρια που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ οι ειδικοί (ανάμεσά τους σωματικοί σεξολόγοι, ταντρικές θεραπεύτριες, coach ερωτικής ολότητας) έχουν θέση συμβούλου και καθοδηγητή. Η Γκουίνεθ Πάλτροου θέλει να βελτιώσει τη σεξουαλική σου ζωή. Φυσικά παραμένει το ερώτημα αν η νέα αυτή σειρά ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να προωθηθούν τα προϊόντα του site της Γκουίνεθ, και πολλοί κριτικοί λένε «ναι, αυτό συμβαίνει».

Σε μία από τις σκηνές της σειράς η ταντρική θεραπεύτρια Amina Peterson, βάζει το ζευγάρι Αβίλα και Καμίλ να βγάλουν τα ρούχα τους και να σταθούν μπροστά σε έναν καθρέπτη, γυμνές. « Όλοι έχουμε εσωτερικευμένο μισογυνισμό, φοβία για το πάχος και διάκριση ηλικιών» λέει η θεραπεύτρια… Η Πάλτροου ήταν ειλικρινής: «Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην μεγαλώσω και να μην είμαι απογοητευμένη με την εμφάνισή μου, αλλά… είμαι απογοητευμένη με την εμφάνισή μου! Η επόμενη φάση στη ζωή μου θα είναι να δουλέψω πάνω στην αποδοχή».