Ενεργά ηφαίστεια, παραδεισένια onsen, περίτεχνοι ναοί, εργαστήρια που κρατούν ζωντανές τις αρχαίες ιαπωνικές τέχνες: Στο Kyushu, το νοτιότερο και τρίτο σε έκταση νησί της Ιαπωνίας, ταξιδεύουν όσοι αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Τέτοιες εμπειρίες φιλοδοξεί να δώσει και στους επιβάτες του το τρένο Seven Stars in Kyushu, που κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση στα 2023 Reader’s Choice Awards του Conde Nast Traveler, στην κατηγορία Best Train Trips in the World.
Oι λάτρεις των ταξιδιών με τρένο θεωρούν το πολυτελές Seven Stars ένα από τα πιο ευρύχωρα και άνετα στον κόσμο, επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό. «Κάθε ίντσα του τρένου -από τα κρεβάτια, τους νεροχύτες στα μπάνια και τις ξύλινες διακοσμήσεις μέχρι τα πορσελάνινα πιάτα στο δείπνο—είναι χειροποίητη, φτιαγμένη από Ιάπωνες τεχνίτες» σημειώνει το Conde Nast.

Η σιδηροδρομική εταιρία κλείνει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας, και η φιλοσοφία της παραμένει ίδια. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της εταιρίας, Yoji Furumiya: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ενέργεια που δίνουν τα ταξίδια στη ζωή ενός ανθρώπου, στον πλούτο που φέρνουν καθώς και στους δεσμούς που γεννιούνται μεταξύ των ανθρώπων. Συνεχίζουμε να εξετάζουμε πώς μπορεί το Seven Stars in Κyushu να παίξει ρόλο σε όλα αυτά».
Τα επτά αστέρια στο όνομα του τρένου συμβολίζουν τους επτά νομούς του νησιού (Fukuoka, Saga, Nagasaki, Kumamoto, Oita, Kagoshima και Μiyazaki) και τα επτά επιβατικά βαγόνια του. Επίσης, εκφράζουν τα επτά χαρίσματα του τόπου: τη φύση, το φαγητό, τις ιαματικές πηγές, τους ανθρώπους, την ιστορία και τον πολιτισμό, τα τρένα και τις τοποθεσίες με ιερή ή πνευματική σημασία, τα “power spots” όπως ονομάζονται στην γιαπωνέζικη κουλτούρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το χρυσό έμβλημα με το αστέρι ξεχωρίζει πάνω στα βαγόνια που είναι βαμμένα στο χρώμα του κόκκινου κρασιού- μια απόχρωση που παραπέμπει στην αρχαία λάκα. Από τον vintage σχεδιασμό του τρένου ως τις στολές του προσωπικού, όλα επαναφέρουν μια αίσθηση της χρυσής εποχής του ταξιδιού.
Οι επιβάτες χαλαρώνουν στο lounge του πρώτου βαγονιού με ζωντανό πιάνο χαζεύοντας τα αστέρια από το πανοραμικό παράθυρο, πίνουν τσάι στο tea room που είναι διαμορφωμένο σε στυλ ryurei (δηλαδή η τελετουργία του τσαγιού γίνεται σε καθίσματα και όχι στο πάτωμα) και απολαμβάνουν ένα ποτήρι Tsunuki, το ξεχωριστό ιαπωνικό single malt, στο μπαρ του τρίτου βαγονιού.
Σε κάθε ταξίδι του, το Seven Stars φιλοξενεί μόλις 20 επιβάτες καθώς διαθέτει δέκα σουίτες. Είναι όλες ευρύχωρες και πολυτελείς, με ντεκόρ που αποτελεί ένα fusion Ιαπωνίας – Δύσης, αλλά η πιο περιζήτητη είναι η Deluxe Suite A στην άκρη του έβδομου βαγονιού, για το πανοραμικό παράθυρό της.

 

 

 

 

 

 

Πίσω από την σαγηνευτική ατμόσφαιρα του εσωτερικού χώρου του τρένου βρίσκεται μια ομάδα από καταξιωμένους και έμπειρους τεχνίτες: Ο Μasato Kinoshita είναι ένας παθιασμένος δεξιοτέχνης του kumiko, της παραδοσιακής ιαπωνικής τεχνικής ξυλουργικής όπου μικρά, λεπτά κομμάτια ξύλου συναρμολογούνται με το χέρι ώστε να δημιουργήσουν περίτεχνα ξυλόγλυπτα σχέδια.
H πόλη Arita στα βορειοδυτικά του νησιού φημίζεται για την πορσελάνη της και τα πολύτιμα σερβίτσια με τα λεπτεπίλεπτα σχέδια που χρησιμοποιούνται στο τρένο προέρχονται από το εργαστήριό Kakiemon της οικογένειας Sakaida που συνεχίζει μια κληρονομιά 370 ετών.
Όσο για τα πανέμορφα κεραμικά, έχουν την υπογραφή του εργαστηρίου αγγειοπλαστικής Seiroku, του οποίου ο ιδρυτής Seiroku Nakamura ήταν γνωστός ως “o Θεός του Τροχού της Κεραμικής”.

 

διήμερα και τετραήμερα ταξίδια του Seven Stars είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να «βυθίζουν» τον ταξιδιώτη στην πλούσια φύση και την παραδοσιακή κουλτούρα του Κyushu, περιλαμβάνοντας επισκέψεις στα πιο ξακουστά εργαστήρια, διαλογισμό σε ναούς, αξέχαστα παραδοσιακά δείπνα kaiseki.
Οι επιβάτες έχουν να θυμούνται πολλά: Τον ήχο του kara usu, του παραδοσιακού νερόμυλου που χρησιμοποιείται στην αγγειοπλαστική στο χωριό Οnta, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «100 ηχητικά τοπία της Ιαπωνίας». Τα εργαστήρια geta, για την κατασκευή της παραδοσιακής ξύλινης σαγιονάρας που οργανώνονται μέσα στο τρένο.

To μαγευτικό υπαίθριο μπάνιο στα λαξευμένα στο βράχο λουτρά του ξενώνα Gajoen, στους λόφους της Kιρισίμα. Τη θέα στο επιβλητικό ηφαίστειο Σακουρατζίμα από τα παράθυρα του βαγονιού. Τους καλλιτέχνες της αρχαίας τέχνης bonzeki που φτιάχνουν τοπία μινιατούρες σε μαύρους δίσκους με άμμο και βότσαλα. Την παρατήρηση άστρων ξαπλωμένοι στο ζεστό έδαφος του γεωθερμικού πάρκου Unzen Jigoku.
Μια μοναδική συλλογή τοπίων και εμπειριών, σε ένα αυθεντικό κομμάτι της Ιαπωνίας, που κοστίζει περίπου 1.900 ευρώ για το διήμερο ταξίδι κατά άτομο και 3.800 ευρώ για το τετραήμερο.

Διαβάστε ακόμη: