Σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί οιουδήποτε είδους στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων, ακόμη και αν εκείνη περιλαμβάνει μονάχα τη χρήση συμβατικών όπλων, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Παράλληλα, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε, επίσης, πως η Δύση ωθεί την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Πρέπει να αποφύγουμε οιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις, ακόμη και με τη χρήση συμβατικών όπλων. Η κλιμάκωση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη», τόνισε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει μία σειρά συγκαλυμμένων πυρηνικών απειλών κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, αρκετοί ανώτατοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί κατ’ επανάληψη πως η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και έχουν κατηγορήσει τη Δύση ότι «ανεβάζει» την ένταση.

Οι δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν χορηγήσει ένα άνευ προηγουμένου πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, προκειμένου να τη βοηθήσουν στη μάχη εναντίον της Ρωσίας. Η Μόσχα έχει υπογραμμίσει πως αυτό καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης, αν και αμφότερες οι πλευρές έχουν τονίσει τη σημασία να αποφευχθεί μία απευθείας αντιπαράθεση.

Η Ουκρανία δεν αποτελεί κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά επιδιώκει να ενταχθεί στη Συμμαχία, προοπτική η οποία παραμένει μακρινή. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η προς ανατολάς επέκταση της Συμμαχίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εισέβαλε στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: