Σενάρια «πολέμου» ετοιμάζουν οι τράπεζες και μετράνε τις επιπτώσεις τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως από την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας.

Στα θέματα αυτά αναφέρθηκε χθες το απόγευμα ο επικεφαλής της Eurobank Φωκίων Καραβίας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με ξένους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα της τραπεζας.

Και τα ερωτήματα που δέχθηκε –πέρα από τα μεγέθη της Eurobank και την επίτευξη του μονοψήφιου δείκτη «κόκκινων» δανείων στο 6,8%-, είχαν να κάνουν με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την άνοδο στις τιμές ενέργειας, τον κίνδυνο αύξησης επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στα σενάρια που «τρέχει» η τράπεζα στα νεα «αχαρτογράφητα νερά» λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις άμεσες επιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την έκθεση της στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όσο και τις έμμεσες που έχουν να κάνουν με την πίεση που δέχεται η οικονομία από την άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα οι άμεσες επιπτώσεις αφορούν δάνεια 80 εκατ ευρώ που σχετίζονται με Ρωσία και Ουκρανία, που όμως είναι πλήρως καλυμμένα με εξασφαλίσεις σε μετρητά και ακίνητα.

Επίσης οι επιπτώσεις που αφορούν επιχειρηματική δραστηριότητα (εισαγωγές-εξαγωγές) είναι χαμηλότερες των 50 εκατ. ευρώ που είναι επίσης εξασφαλισμένες.

τράπεζες Φ. Καραβίας: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Eurobank στην ανάπτυξη

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος, πληθωρισμό, τουρισμό, μακροοικονομικό περιβάλλον, επιτόκια, σημείωσε πως:

Η επίπτωση από τον τουρισμό δεν θα είναι μεγάλη, καθώς προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πετύχει φέτος πάνω από 80% αυξηση των τουριστικών εσόδων (από 61% το 2021), ενώ το ποσοστό στα έσοδα από τη ρωσική αγορά είναι μικρό. Μεγαλύτερη θα είναι η επίπτωση στην Κύπρο που προέρχεται επίσης, κυρίως, από τον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι η επίπτωση θα φτάσει μέχρι το 10% των κερδών της κυπριακής θυγατρικής, δηλαδή γύρω στα 4-7 εκατ. ευρώ.

Για τα επιτόκια και ειδικά το euribor, η ανάλυση της Eurobank δείχνει ότι αν κινηθεί από το -0,5% στο 0%, τότε υπάρχει θετική επίπτωση στα κέρδη κατά 60 εκατ. ευρώ. Αν κινηθεί έως το 0,5%, τότε προκύπτει επιπλέον όφελος 30 εκατ. ευρώ από το επιτοκιακό περιθώριο, ενώ για άνοδο άνω του 0,5%, τα επιπλέον κέρδη κυμαίνονται κάτω του 30%, καθώς θα αυξάνονται τα επιτόκια καταθέσεων.

Οι αυξήσεις τώρα στις τιμές της ενέργειας βάζουν φωτιά στον πληθωρισμό και ανακόπτουν την ανάπτυξη.

Ο επικεφαλής της Eurobank ανέφερε ακόμα πως στόχος της τράπεζας –από φέτος και για την επόμενη τριετία-, είναι η καταβολή μερίσματος από το 2023, κεφαλαιακή ενίσχυση κυρίως μέσω της μείωσης του κινδύνου από τον περιορισμό των κόκκινων δανείων και της αποτελεσματικότητας, η αύξηση της κερδοφορίας ανά μετοχή κατά 13% το έτος, και ακόμα περιλαμβάνουν επενδύσεις στα ακίνητα, την τεχνολογία, το wealth management και τις διεθνείς δραστηριότητες