Μία ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε σεληνιακούς βράχους οι οποίοι είναι καλυμμένοι με μία παράξενη σκόνη με αντανακλαστικές ιδιότητες. Τα πετρώματα εντοπίστηκαν στη περιοχή της Σελήνης Reiner Gamma που είναι γνωστή στους επιστήμονες για τα παράξενα χαρακτηριστικά της. Αρχικά, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως κρατήρας, τελικά όμως πρόκειται για μία επίπεδη έκταση που δεν έχει σκιές και φέγγει έντονα στο σκοτάδι της περιοχής Oceanus Procellarum.

Το Reiner Gamma θεωρείται πως σχετίζεται με θύλακες μαγνητισμένων βράχων που αντανακλούν τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Το μαγνητισμένο υλικό πιθανόν να προστατεύεται από τον ηλιακό άνεμο ο οποίος σκουραίνει τις γύρω περιοχές μέσω χημικών αντιδράσεων, δημιουργώντας έτσι κομμάτια τα οποία είναι τόσο διακριτά που μπορούμε να τα δούμε από τη Γη.

Άλλες θεωρίες ισχυρίζονται πως έχουν σχηματιστεί από αλληλεπιδράσεις μαγνητικών ανωμαλιών στο φλοιό της Σελήνης και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια σκόνης τα οποία αιωρούνται από συγκρούσεις μικρομετεωριτών. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να δημιουργήθηκαν από υλικά τα οποία εκτοξεύτηκαν από συγκρούσεις κομητών.

Μελετώντας περίπου ένα εκατομμύριο εικόνες βράχων που κατέγραψε το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Munster στη Γερμανία, εντόπισαν στον κρατήρα Reiner K, ένα βράχο ο οποίος αντανακλούσε το φως με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους βράχους καλυμμένους με σεληνιακή σκόνη που είχαν δει ως τότε.

«Αναγνωρίσαμε ένα βράχο με ξεχωριστές σκούρες περιοχές σε μία εικόνα. Αυτός ο βράχος ήταν πολύ διαφορετικός από τους άλλους, καθώς διέχεε λιγότερο φως προς τον Ήλιο από άλλους βράχους» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες εντόπισαν 130.000 πιθανούς βράχους που έμοιαζαν σε μέγεθος και αντανακλαστικότητα με το συγκεκριμένο. Οι βράχοι που ήταν λιγότερο αντανακλαστικοί, βρίσκονταν όλοι κοντά στο Reiner Gamma.

Οι ερευνητές υποπτεύονται πως οι περίεργες αντανακλαστικές τους ιδιότητες θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα λεπτό στρώμα σκόνης που συγκεντρώθηκε σε μερικούς από τους βράχους και πιθανότατα έχει μοναδική πυκνότητα, μέγεθος και δομή ωστόσο οι ιδιότητές της παραμένουν άγνωστες.

Το επόμενο βήμα είναι τα ευρήματα να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να εξηγηθούν διεργασίες σχηματισμού του συγκεκριμένου σημείου, όπως η αιώρηση σκόνης λόγω ηλεκτροστατικών δυνάμεων ή η αλληλεπίδραση του Ηλιακού ανέμου με μαγνητικά σημεία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Εντός του 2024 η NASA θα στείλει αποστολή ενός σεληνιακού lander στο Reiner Gamma προκείμενου να μελετήσει από κοντά τις μαγνητικές ανωμαλίες του εδάφους.

Διαβάστε ακόμη: