Άκρως ανησυχητικά είναι τα πορίσματα ισπανικής μελέτης, σύμφωνα με οποία 379 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε όλο τον κόσμο βγάζοντας selfies τα τελευταία 13 χρόνια.

Και δυστυχώς, ο αριθμός αυτός έχει ανοδική πορεία, όπως δείχνει η μελέτη που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Journal of Travel Medicine», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021, τουλάχιστον 379 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή ποζάροντας στο κινητό τηλέφωνο για μία selfie.

 

Oι επιστήμονες που συνέταξαν τη μελέτη υποστηρίζουν ότι, η πλειονότητα των θανάτων οφείλεται σε πτώσεις, καθώς από τα 379 άτομα που έχασαν την ζωή τους, οι 219 άφησαν την τελευταία τους ζωή πέφτοντας από ύψος.

Άλλες κύριες αιτίες θανάτου είναι τα αυτοκινητικά και σιδηροδρομικά δυστυχήματα όπως και οι πνιγμοί. Ακολουθούν τα πιο ασυνήθιστα δυστυχήματα, με περιστατικά που σχετίζονται με πυροβόλα όπλα (24 στον αριθμό) και ηλεκτροπληξία όπως επίσης και περιστατικά που σχετίζονται με επιθέσεις από άγρια ζώα (17 στον αριθμό).

Σε ποιες χώρες καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι

Η Ινδία έρχεται πρώτη με 100 θανάτους από το 2008 μέχρι σήμερα, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 39 άτομα να χάνουν τη ζωή τους από το 2008 μέχρι σήμερα και η Ρωσία με 33 θανάτους.

«Τα στοιχεία για την Ινδία εξηγούνται εν μέρει από το γεγονός ότι πολλοί πολίτες βγάζουν το κεφάλι τους από το παράθυρο για να τραβήξουν την τέλεια selfie», εξηγεί η Κριστίνα Χουέσας μία εκ των συντακτών της μελέτης.

Η Iσπανίδα ερευνήτρια σημειώνει επίσης ότι οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο με τη μέση ηλικία των θυμάτων να είναι τα 24,4 έτη.

«Από τους 379 νεκρούς, το 41% είναι νέοι κάτω των 19 ετών», υποστηρίζει και προσθέτει ότι η τάση αυτή γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

«Από τις αρχές του 2021, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε εβδομάδα», όπως λέει.

Selfies: Γιατί γίνονται εμμονή 

Πολλοί άνθρωποι ζουν μέσω του διαδικτύου και θέλουν να δημοσιεύουν τη κάθε τους κίνηση. Φωτογραφίζονται, ενώ βρίσκονται στην πόλη, στις διακοπές, όταν τρώνε, όταν είναι χαρούμενοι ή  δυστυχισμένοι, όταν βγαίνουν έξω με κάποιον, όταν βλέπουν κάτι όμορφο ή περίεργο. Και μερικές φορές, ακόμη και όταν δεν κάνουν τίποτα, φωτογραφίζονται για να περάσει η ώρα και με σκοπό να βάλουν τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να τις δούνε οι φίλοι τους και να τις σχολιάσουν.

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι οι selfies αποτελούν ένα είδος εξερεύνησης, που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και με αυτοπεποίθηση, κάνοντας μας να πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο διατηρούμε τον έλεγχο. Υποστηρίζουν επίσης ότι φωτογραφίζοντας τον εαυτό μας βοηθάει με έναν τρόπο να διαμορφώσουμε την ταυτότητα μας, γι αυτό και έχει μεγάλη επίδραση στους νέους. 

Επίσης, οι selfies είναι ένα είδος εξερεύνησης και βλέπουμε κατά πόσο έχουμε απήχηση στους υπόλοιπους ανθρώπους. Μπορεί να θεωρηθούν ναρκισσιστικές, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να εντυπωσιάσουν ένα φανταστικό κοινό, όμως δίνουν ταυτόχρονα την ευκαιρία σε εκείνους που τις βγάζουν, να συνδεθούν με άλλους και να ανήκουν κάπου. Τέλος, το σίγουρο είναι, ότι όταν βγάζουμε μια selfie, έχουμε έντονη τη ανάγκη για προσωπική ικανοποίηση και αναζητούμε τον θαυμασμό.

Σίγουρα η λύση δεν είναι να αποφεύγετε τη τεχνολογία, αλλά να έχετε επίγνωση των βλαβερών συνεπειών, που κρύβει η υπερβολική χρήση της. Ρωτήστε λοιπόν, το εαυτό σας, αν θέλετε να μοιράζεστε μέρη της ζωής σας με τους φίλους σας, ή αν αυτό που πραγματικά ψάχνετε είναι να έχετε θαυμαστές. Στην πρώτη περίπτωση, το κάνετε για τον εαυτό σας, αλλά αν επικρατεί η δεύτερη πλευρά, τότε αυτό σημαίνει, ότι το κάνετε για τους άλλους.