Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου, όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν το δικαίωμα να πάρουν δύο δωρεάν self test από τα φαρμακεία.

To ένα αφορά στην εβδομάδα 24-30 Μαΐου και το άλλο την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρηματίες που θα παραλάβουν σήμερα το self test τους δεν έχουν την υποχρέωση να το κάνουν άμεσα και να το δηλώσουν εντός της ημέρας.

Όπως έχει διευκρινίσει το υπουργείο Εργασίας, στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, από 24/05/2021 έως 30/05/2021, δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν από την πρώτη μέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας καθώς και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μαΐου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει κανονικά στην εργασία του σήμερα Δευτέρα και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Self test σε όλο τον ιδιωτικό τομέα από σήμερα

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που υποχρεούνται να κάνουν self test

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του self test στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα, αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο». Οι έχοντες ατομική επιχείρηση πρέπει επίσης να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Πρέπει να μπουν εκεί και να επιλέξουν στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Τέλος, να σημειωθεί ότι την εβδομάδα από 24/05/2021 έως 30/05/2021 τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) κατά τους επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν, στο πλαίσιο του ελεγκτικού έργου τους, θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.