search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός τώρα: Η Google στέλνει προειδοποιητικό σήμα μέσω κινητού

Σεισμός τώρα: Η Google προειδοποιεί τους χρήστες Android κινητών, με ταχύτητα παρόμοια με αυτήν του φωτός.

σεισμος

Σεισμός τώρα: Το σύστημα της Google για την έγκαιρη ειδοποίηση σεισμικής δραστηριότητας για τους χρήστες Android είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.. Η δυνατότητα αυτή από την Google για Android συσκευές ξεκίνησε πιλοτικά στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στην ιδιαίτερη σεισμογενή περιοχή της Καλιφόρνια, το καλοκαίρι του 2020.

Το εργαλείο, αναπτύχθηκε από κοινού με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ και την υπηρεσία της κυβέρνησης της πολιτείας, ούτως ώστε να στέλνει ειδοποιήσεις σε όλες τις συσκευές Android που βρίσκονταν στην Καλιφόρνια τη στιγμή του σεισμού. Ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα ταχύτερης ενημέρωσης μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια, για την αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Πως λειτουργεί

Όπως αναφέρει η Google, όλα τα smartphones φέρουν επιταχυνσιόμετρα που λειτουργούν ως δέκτες σήματος για ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα. Επομένως όταν η συσκευή κινητής τηλεφωνίας «ανιχνεύει» δόνηση με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε σεισμό, τότε αποστέλλει το σήμα στον ειδικό server της Google, καθώς και με τη σχετική γεωπολιτική τοποθεσία του σήματος.

Τότε ο server συνδυάζει όλα τα σήματα από πολλά διαφορετικά smartphones στην ευρύτερη περιοχή για να διαπιστώσει ένα όντως συμβαίνει σεισμός. Αξίζει να αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος του δικτύου πληροφορίας των Android συσκευών, δεδομένου πως υπάρχουν πάνω από 2,7 δισ. ενεργοί χρήστες Android ανά την υφήλιο, βάσει στοιχείων του Σεπτεμβρίου 2022.

Όπως σημειώνει η Google, «επί της ουσίας “τρέχουμε” με ταχύτητα του φωτός (που είναι σχεδόν η ταχύτητα με την οποία μεταδίδονται τα σήματα από τα κινητά) έναντι της ταχύτητας ενός σεισμού. Και πάλι καλά για εμάς, η ταχύτητα του φωτός είναι πολύ πιο γρήγορη».

Παράλληλα, με τη χρήση της εν λόγω τεχνολογίας, η εταιρεία εμφανίζει alert στην πλατφόρμα του Google Search. Επομένως απλή αναζήτηση της λέξης «σεισμός» ή «σεισμός κοντά σε εμένα» θα εμφανίσει την «εστία».

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το εργαλείο των ειδοποιήσεων, στο Android smartphone σας από την εξής διαδρομή Settings > Location > Advanced > Earthquake Alerts.

Διαβάστε ακόμη: