Χιλιάδες άνθρωποι προσφέρθηκαν να υιοθετήσουν το κοριτσάκι που γεννήθηκε κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στη βορειοδυτική Συρία, μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία. Όταν σώθηκε, το μωρό που ονόμασαν Aya – που σημαίνει θαύμα στα αραβικά – ήταν ακόμα συνδεδεμένο με τη μητέρα της μέσω του ομφάλιου λώρου. Η μητέρα, ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέρφια της πέθαναν μετά τον σεισμό που έπληξε την πόλη Τζινταϊρίς.
Η Aya είναι τώρα στο νοσοκομείο. «Έφτασε τη Δευτέρα σε τόσο άσχημη κατάσταση, είχε χτυπήματα, μώλωπες, ήταν μελανιασμένη και ανέπνεε μετά βίας», είπε ο Χάνι Μαρούφ, ο παιδίατρος που τη φρόντιζε. Τώρα είναι σε σταθερή κατάσταση.
Τα βίντεο της διάσωσης της Aya έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πλάνα έδειξαν έναν άνδρα να τρέχει από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσαν, κρατώντας ένα μωρό καλυμμένο με σκόνη. Ο Khalil al-Suwadi, ένας μακρινός συγγενής, ο οποίος ήταν εκεί όταν ανασύρθηκε ασφαλής, έφερε το νεογέννητο στον γιατρό Μαρούφ στην πόλη Afrin της Συρίας.
Αιτήματα υιοθεσίας
Χιλιάδες άνθρωποι στα social media έχουν ζητήσει λεπτομέρειες για να την υιοθετήσουν. «Θα ήθελα να την υιοθετήσω και να της χαρίσω μια αξιοπρεπή ζωή», ανέφερε κάποιος, σύμφωνα με το BBC. Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του Κουβέιτ είπε: «Είμαι έτοιμος να φροντίσω και να υιοθετήσω αυτό το παιδί… αν μου το επιτρέψουν οι νομικές διαδικασίες». Ο διευθυντής του νοσοκομείου, Khalid Attiah, λέει ότι έχει δεκάδες κλήσεις από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που θέλουν να υιοθετήσουν την νεογέννητη Aya.
Ο Δρ Attiah, ο οποίος έχει μια κόρη μόλις τέσσερις μήνες μεγαλύτερη από την Aya, είπε: “Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υιοθετήσει τώρα. Μέχρι να επιστρέψει η μακρινή οικογένειά της, της συμπεριφέρομαι σαν δική μου κόρη”. Προς το παρόν, η γυναίκα του τη θηλάζει στο πλευρό της δικής τους κόρης. Σύμφωνα με το BBC ένας δημοσιογράφος που βρίσκεται στην πόλη της Συρίας όπου κατέρρευσε το κτίριο στο οποίο βρέθηκε η μικρή εκτίμησε πως το 90% της πόλης είχε καταστραφεί και η περισσότερη βοήθεια μέχρι στιγμής είχε προέλθει από τους ντόπιους.
Διαβάστε ακόμη: