Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6.1 βαθμών σημειώθηκε στις 17:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Ελλάδας) στην περιοχή Λουσάν, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά της περιφερειακής πρωτεύουσας πόλης Τσενγκντού, βάσει ενημέρωσης του κινεζικού κέντρου σεισμολογικών δικτύων (CENC).

Τρία λεπτά αργότερα, ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4.5 βαθμών στη γειτονική περιοχή της Μπαοσίνγκ, όπως γνωστοποιήθηκε.

Ο απολογισμός κάνει λόγο για «τέσσερις νεκρούς και δεκατέσσερις σοβαρά τραυματίες» μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, CCTV.

Εκατοντάδες ιατροί, πυροσβέστες, στρατιώτες, μέλη σωστικών συνεργείων και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί «για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, την παροχή βοήθειας στους τραυματίες, το άνοιγμα των δρόμων και τη μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλές σημείο», ανέφερε το δίκτυο.

Κτήρια υπέστησαν ζημιές, αλλά οι αρχές δεν ενημερωθεί για τυχόν κατάρρευση κάποιου, σύμφωνα με πυροσβέστες της Σετσουάν. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές πόλεις της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της Τσενγκντού, σύμφωνα με σχόλια χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο, Weibo.

Η Σετσουάν, ορεινή περιοχή που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα καταφύγια γιγάντιων πάντα, πλήττεται πολλές φορές τον μήνα από σεισμούς διαφόρων μεγεθών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, τρεις άνθρωποι «έχασαν» τη ζωή τους έπειτα από σεισμό που έπληξε την περιοχή και τουλάχιστον 10.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τον Μάιο του 2008, σημειώθηκε πολύ ισχυρός σεισμός 7.9 βαθμών στη Σετσουάν, με αποτέλεσμα 87.000 πολίτες να «χάσουν» τη ζωή τους ή να θεωρηθούν αγνοούμενοι.