Οι τιμές του χρυσού σκαρφάλωσαν σε υψηλό σχεδόν τριών εβδομάδων την Τρίτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ οι επενδυτές τοποθετήθηκαν για τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην πορεία αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.

Η τιμή του χρυσού spot σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.937,78 δολάρια ανά ουγγιά. Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού ΗΠΑ κέρδισε 0,65% στα 1.943,50 δολάρια.

«Η αντίδραση στα δεδομένα για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ εξαρτάται από το πόσο γρήγορα επιβραδύνεται… μόνο εάν οι εκπλήξεις του πληθωρισμού στην πτώση του χρυσού θα ωφεληθούν, καθώς θα έδειχνε ένα συντομότερο τέλος στον κύκλο πεζοπορίας της Fed», δήλωσε αναλυτής της UBS.

Ο χρυσός ως τοποθέτηση ασφαλείας έναντι της αβεβαιότητας στην αγορά τείνει να κερδίζει σε περιόδους οικονομικής ή χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας, ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα του περιουσιακού στοιχείου μηδενικής απόδοσης.

Ο χρυσός υποστηρίζεται από ένα ασθενέστερο δολάριο καθώς η Federal Reserve φαίνεται να υπονοεί ότι βρίσκονται στο τέλος του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Ο δείκτης του δολαρίου άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαΐου, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η Fed πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό, αλλά το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής πλησιάζει.

Διαβάστε περισσότερα