Την εκτίμηση ότι το 2022 θα είναι μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για τον τουρισμό, διατύπωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη συμβολή της τράπεζας στην ανάπτυξη και στήριξη του κλάδου.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν κι από την απευθείας επικοινωνία της Eurobank με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου.
Εάν δε, συνεχιστεί το ίδιο momentum, έως το τέλος του Φεβρουαρίου ίσως θα έχει καλυφθεί το 70% όλης της προσφοράς κλινών στη χώρα, κάτι πάρα πολύ σπάνιο.
Ενδεικτικά, μάλιστα, ανέφερε ότι οι τιμές αυτής της περιόδου είναι πιο υψηλές σε σχέση με το 2019, έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Eurobank – Το πακέτο των χρηματοδοτήσεων
Την περασμένη εβδομάδα, η Eurobank ανακοίνωσε την ενεργοποίηση ενός νέου πακέτου χρηματοδοτικών παρεμβάσεων, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εστιασμένο στον ξενοδοχειακό κλάδο και στο οικοσύστημα που τον περιβάλλει.
Οι νέες πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη και το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 750 εκατ. ευρώ στην αρχή της πανδημικής κρίσης (Μάιος 2020) ανεβάζουν στο 1,5 δισ. ευρώ τη συνολική αξία των παρεμβάσεων της Eurobank στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας.
Από τα 750 εκατ. ευρώ του νέου πακέτου, όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλείου, τα 500 εκατ. προορίζονται για επενδύσεις ανέγερσης νέων ξενοδοχείων και για ανακαινίσεις ή επεκτάσεις δωματίων στις κατηγορίες των 5* και των 4*.
Ειδικότερα, τα 275 εκατ. ευρώ για ανέγερση νέων μονάδων και επέκταση υφιστάμενων μονάδων και τα 225 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, κυρίως ανακαινίσεις.
Τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγορές και χρηματοδοτήσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές θα αυξήσουν τη δυναμικότητα της χώρας κατά 2.000 δωμάτια, και θα αναβαθμίσουν επιπλέον 4.700 δωμάτια κυρίως στις κατηγορίες 5 και 4 αστέρων.
Πέραν αυτών, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, η τράπεζα χρηματοδοτεί και μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή ξενοδοχεία 3 αστέρων, καθώς και τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα.
Όσον αφορά το γεωγραφικό αποτύπωμα των παραπάνω επενδύσεων, το 30% αφορά τα Δωδεκάνησα, το 20% την Αττική, το 10% την Κρήτη, το 9% την Χαλκιδική, το 8% τις Κυκλάδες, το 7% στο Ιόνιο και το υπόλοιπο ποσοστό τις άλλες περιοχές της Ελλάδας.