Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την τελευταία απόφαση νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,5% νωρίς το απόγευμα, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Οι μετοχές των ειδών οικιακής χρήσης κατέγραψαν κέρδη με άνοδο 1,4%, ενώ οι μετοχές εξόρυξης υποχώρησαν 0,9%.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7646.87 μονάδες θετικός κατά 0,24%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται ανοδικά κατά 0,58%, στις 16384.77 μονάδες. Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται υψηλότερα κατά 1,16%, στις 7375.41 μονάδες. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27878.24 μονάδες αυξημένος κατά 0,53%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9477.6 μονάδες θετικός κατά 0,50%.

Η ΕΚΤ επέλεξε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 επιπλέον μονάδες βάσης.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε «Δεν σκεφτόμαστε να σταματήσουμε». «Τελειώσαμε; Τελειώσαμε το ταξίδι; Όχι, δεν είμαστε στον προορισμό», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Ενώ η ΕΚΤ επέλεξε μεγαλύτερη δημοσιονομική σύσφιξη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη να αναστείλει την αύξηση των επιτοκίων, αλλά είπε ότι θα υπάρξουν κινήσεις της τάξεως των 0,25 ποσοστιαίων μονάδων πριν από το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ ήταν ελαφρώς υψηλότερα καθώς οι επενδυτές στράφηκαν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την πολιτική νωρίτερα την εβδομάδα στα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού ήταν υψηλότερες καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε και πάλι το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο -0,1%.

Διαβάστε περισσότερα