Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη βρίσκονται μπροστά σε μια μοναδική πρόκληση καθώς αν και οι περισσότερες οικονομίες του κόσμου αντιμετωπίζουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης, οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία για την Ευρώπη είναι πιο έντονες.
Οι «κραδασμοί» αυτοί κινδυνεύουν να επιδεινώσουν την θετική πορεία στην οποία είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια η οικονομία της περιοχής και οι υπεύθυνοι βρίσκονται σήμερα μπροστά σε έναν προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της οικονομίας αλλά και των εξαγορών και συγχωνεύσεων που δεν αποκλείεται να «παγώσουν» αυτό και το επόμενο έτος φέρνοντάς τους μπροστά σε ένα «Deja Vu».
Υπάρχουν ορισμένοι παραλληλισμοί της τρέχουσας κατάστασης με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2007 τα deasl στη Δυτική Ευρώπη έφθασαν στο ζενίθ τους, καταγράφοντας συμφωνίες αξίας 545 δισ. δολαρίων.
Ενώ τα επόμενα δύο χρόνια, ξεκίνησε η καθοδική πορεία με τον «πάτο» στο δεύτερο τρίμηνο του 2009 όπου οι συμφωνίες έφθασαν τα 64 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Mergermarket.
ΕΜΕΑ – Ανοδική τροχιά
Πέρυσι, μετά την άρση των lockdown εξαιτίας του κορωνοϊού, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην περιοχή ΕΜΕΑ εκτοξεύτηκαν στα ύψη.
Η συνολική αξία των συμφωνιών στην περιοχή ήταν λίγο κάτω από τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, σε υψηλό όλων των εποχών καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 74% σε σχέση με το 2020.
Υπήρχαν λίγο περισσότερες από 11.000 συμφωνίες συνολικά στην περιοχή ΕΜΕΑ το 2021, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και άλλο ένα ρεκόρ ενός έτους.
Ωστόσο, τα στοιχεία υποδηλώνουν ήδη ότι το 2022 θα είναι λιγότερο ανοδικό – το 1ο τρίμηνο, τα deals στην περιοχή συγκέντρωσαν 223 δισ. ευρώ σε λίγο περισσότερες από 2.000 συμφωνίες, μειωμένες κατά 27% και 31%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Εφέτος οι μακροοικονομικές πιέσεις δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει μια έξαρση σε αφερεγγυότητες και… «κανόνια» όμως, σε τελική ανάλυση, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης και η ύφεση δεν προβλέπεται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου. Ωστόσο, εμφανίζονται ανησυχητικά σημάδια.
PwC: Τα ιδιωτικά κεφάλαια και η τεχνολογία καταλύτης για τις συμφωνίες
Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022 επιβραδύνθηκαν σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2021, καθώς το δυσμενές κλίμα επηρέασε αρνητικά.
Εντούτοις, ο κλάδος επέστρεψε στα επίπεδα του 2010 και οι συμφωνίες αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στις στρατηγικές εταιρικής ανάπτυξης το επόμενο εξάμηνο, αναφέρει στην έρευνά της με τίτλο Global M&A Industry Trends: 2022 Mid – Year Update η PwC.
Πολλοί από τους παράγοντες που καθόρισαν το πώς κινήθηκε η αγορά στα τέλη του 2021 – όταν και κατέγραψε επίπεδα ρεκόρ – θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο για την πραγματοποίηση συμφωνιών και στο δεύτερο μισό του 2022.
Ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονται η ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, η βελτίωση του χαρτοφυλακίου, τα κριτήρια ESG και πάνω από όλα η ανάγκη για την τεχνολογία που ψηφιοποίησε τα επιχειρηματικά μοντέλα.
Όμως, η προσέγγιση ως προς το πώς θα γίνουν οι νέες συμφωνίες θα χρειαστεί νέα στόχευση σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.
Οι συμφωνίες που αφορούν εξαγορές και συγχωνεύσεις επιβραδύνθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας επίπεδα με μέσο όρο τις 25.000 συμφωνίες ανά εξάμηνο.
Αντίστοιχα, σε επίπεδα προ πανδημίας επέστρεψε η αξία των συναλλαγών με την αποτίμηση του πρώτου εξαμήνου του 2022 να ανέρχεται σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ποσό περίπου διπλάσιο σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2020 – μια περίοδο που και τότε χαρακτηρίστηκε από πολύ μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές συνθήκες.
Ο συνολικός αριθμός των megadeals, δηλαδή των συμφωνιών η αξία των οποίων ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως μειώθηκε κατά το 1/3 σε σχέση με πέρυσι.
Εντούτοις, το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν μια σειρά από συμφωνίες μεγάλου βεληνεκούς, τέσσερις εκ των οποίων συγκέντρωσαν αξία που ξεπέρασε τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι μόλις μιας τέτοιας συμφωνίας το 2021.
Ο ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων
Τα διαθέσιμα ιδιωτικά κεφάλαια (Private Equity) παγκοσμίως έφτασαν τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2022.
Ποσό τριπλάσιο σε σχέση με την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
H κατακόρυφη ανάπτυξη των κεφαλαίων αυτών εξηγεί γιατί το μερίδιο των Ε&Σ που πραγματοποιείται με ιδιωτικούς πόρους αυξήθηκε από το περίπου 1/3 της συνολικής αξίας των συμφωνιών πριν από 5 χρόνια σε περίπου 50% σήμερα.
Εντούτοις, ούτε τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένουν ανεπηρέαστα από τη μεταβλητότητα των αγορών και την αυξανόμενη αβεβαιότητα.