Η δημοσιοποίηση των προθέσεων της κυβέρνησης για υποχρεωτική, καθολική ασφάλιση κατοικιών από φυσικές καταστροφές και ο αντίστοιχος διάλογος που έχει ξεκινήσει με τις ασφαλιστικές εταιρείες, μπορεί να αποτελεί μία ορθή πρακτική, αλλά, δυστυχώς, εκδηλώνεται σε εντελώς λάθος χρόνο, όταν οι μεν πρωτόγνωρες πληγές από τον Ντάνιελ ακόμα δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο επουλωθεί, ενώ ακριβώς αυτές τις ημέρες η Θεσσαλία, πολλές περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, γνωρίζουν νέες καταστροφές.

Το μέτρο, θα έπρεπε ούτως ή άλλως να είναι υποχρεωτικό για κάθε κατασκευή – γραφεία, αποθήκες κλπ – πολύ περισσότερο για κατοικίες κάθε είδους, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Αλλά το τάιμινγκ δεν είναι φυσικά το κατάλληλο και οι κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στις πληττόμενες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρουν άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα και ενημερώνονται από τις αρμόδιες κατά τόπους υπηρεσίες ότι η όποια νέα κατασκευή τους, ακόμα και ανακατασκευή τους, δεν θα πάρει άδεια, αν δεν έχει ασφαλιστεί, ειδικά για τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε κάποιες περιοχές έχουν κυκλοφορήσει και σχετικά φυλλάδια εταιρειών για την ασφάλιση κατοικιών, προκαλώντας εκνευρισμό και αντιδράσεις ανθρώπων που δεν έχουν ακόμα και που να κοιμηθούν οι οικογένειές τους.

Επισήμως, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν φαίνεται να έχουν δημοσιοποιήσει νέα συγκεκριμένα προγράμματα για ασφάλιση κατοικιών, πέραν των ήδη υπαρχόντων, αλλά στελέχη τους διαμηνύουν ότι σε λίγο θα είναι έτοιμα, αφού προηγηθεί και ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα αρμόδια υπουργεία.

Προϊδεάζουν, όμως, ότι παρά τα αιτήματά τους, για σημαντική συμμετοχή του δημοσίου, τα προγράμματα δεν θα έχουν “φιλανθρωπικό χαρακτήρα”, γιατί οι αποζημιώσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι τεράστιες και δεν αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Από την πλευρά της ΠΟΜΙΔΑ, υπήρξε μία παρέμβαση, που συνίσταται κυρίως στο ότι μία μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% επί των ασφαλισμένων κατοικιών, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό για τους πληγέντες και ζητάει μεγαλύτερη και ενεργότερη στήριξη τους.

Διαβάστε ακόμη: