Ο Πρόεδρος Joe Biden κήρυξε τη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία της Καλιφόρνια μετά από ένα καταιγισμό φονικών χειμερινών καταιγίδων που προκάλεσαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και πλημμύρες από την περασμένη εβδομάδα.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι και οι ξαφνικές πλημμύρες προκάλεσαν τουλάχιστον 12 θανάτους τις τελευταίες δέκα ημέρες και προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την πολιτεία.

Οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας έχουν προειδοποιήσει για μια «αδυσώπητη παρέλαση κυκλώνων» τις επόμενες ημέρες που θα επιδεινώσει τον κίνδυνο πλημμυρών στην κεντρική και τη Βόρεια Καλιφόρνια.

«Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι ισχυρών βροχοπτώσεων σε κορεσμένα εδάφη θα δημιουργήσουν σημαντικό δυναμικό πλημμύρας με γρήγορες ανυψώσεις ποταμών, λασπωτήρες και πλημμύρες με ουλές ή ροές συντριμμιών», ανέφεραν οι μετεωρολόγοι του NWS σε ένα δελτίο.

Ο πρόεδρος ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για την Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πόλη του Μεξικού για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Βόρειας Αμερικής.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom δήλωσε την Κυριακή το απόγευμα ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Λευκό Οίκο για να διασφαλίσει ότι η πολιτεία έχει επαρκή βοήθεια.

Η δήλωση έκτακτης ανάγκης του προέδρου εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης να συντονίσουν όλες τις προσπάθειες ανακούφισης από καταστροφές και να παράσχουν βοήθεια για τα απαιτούμενα μέτρα έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική δήλωση.

Η δήλωση καλύπτει τις κομητείες El Dorado, Los Angeles, Mariposa, Mendocino, Merced, Monterey, Napa, Placer, Riverside, Sacramento, San Bernardino, San Mateo, Santa Clara, Santa Cruz, Sonoma, Stanislaus και Ventura.

Από το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από 130.000 σπίτια και επιχειρήσεις στην Καλιφόρνια εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με στοιχεία του PowerOutage.us.

Διαβάστε ακόμη: