Συνεχίζει σε ιστορικά υψηλά η Wall Street λαμβάνοντας ώθηση από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, με πρωταγωνίστρια την Bank of America.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν και τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, μετά και την ώθηση από το άλμα 10% στις λιανικές πωλήσεις το Μάρτιο, καθώς και την πτώση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Τα φώτα έκλεψε η Coinbase, που έκανε ντεμπούτο στον Nasdaq ξεκινώντας με ισχυρή άνοδο ακολουθούμενη από πτώση, και εν συνεχεία ισχυρό ριμπάουντ 9% μετά την αποκάλυψη ότι η Ark Invest της Cathie Wood αγόρασε μετοχές. Πρόκειται για την πρώτη μετοχή ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που εισάγεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ήπια άνοδος καταγράφηκε σε Ευρώπη, μικτά πρόσημα στην Ασία, ενώ σε ιστορικά υψηλά έχει σκαρφαλώσει η αγορά κρυπτονομισμάτων που ξεπέρασε τα 2 τρισ. κεφαλαιοποίηση.

Την επενδυτική προσοχή συγκεντρώνουν επίσης και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο η ισχυρή ανάκαμψη, κυρίως σε ΗΠΑ και Ασία, να προκαλέσει ένα άλμα των τιμών.

Σε ιστορικά υψηλά οι μετοχές εν μέσω μπαράζ αποτελεσμάτων

ΜΑΚΡΟ

BofA: Στα 7,56 δισ. δολ. τα κέρδη α’ τριμήνου

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα κέρδη της Bank of America στο α΄τρίμηνο, καθώς απελευθέρωσε αποθεματικά τα οποία προορίζονταν για πιθανές απώλειες δανείων λόγω κορωνοϊού.

Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους, αυξήθηκαν στα 7,56 δισ. δολ. ή 86 σεντς ανά μετοχή, από 3,54 δισ. δολ. ή 40 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τράπεζα απελευθέρωσε 2,7 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά της, καθώς πόνταρε σε ταχεία οικονομική ανάκαμψη, με όχημα τους εμβολιασμούς.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, ανέφερε επίσης πτώση των εσόδων από καταναλωτικές τραπεζικές συναλλαγές κατά 12% στα 8,1 δισ. δολ. το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο.

Η διάθεση για νέα δάνεια υποχώρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
Η οικονομία, ωστόσο, είναι έτοιμη να καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις της σε 37 χρόνια, χάρη στο τεράστιο πακέτο στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων και τους αυξημένους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 66 σεντς ανά μετοχή, σύμφωνα με την Refinitiv.

Citigroup: Διπλασιασμός κερδών το α΄ τρίμηνο

Kατακόρυφη άνοδο παρουσίασαν τα κέρδη της Citigroup για το α’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική τράπεζα την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.

Ειδικότερα, τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 3,62 δολάρια από 1,06 δολάρια το α’ τρίμηνο του 2021 και έναντι εκτιμήσεων για 2,48 δολ. ανά μετοχή.
Τα κέρδη της τράπεζας για την εν λόγω χρήση έφτασαν συνολικά τα 7,94 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της Citigroup ανήλθαν στα 19,3 δισ. δολάρια από 18,7 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet.

Άλμα 16% στα κέρδη πρώτου τριμήνου για την BlackRock

Τα κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης assets παγκοσμίως ενισχύθηκαν στο 1,2 δισ. δολάρια ή 7,77 δολάρια ανά μετοχή τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου, από 1,03 δισ. ή 6,60 δολάρια ανά μετοχή έναν χρόνο πριν.

H εταιρεία προσέλκυσε 172 δισ. δολάρια καθαρές εισροές στα funds της τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της BlackRock ανήλθαν στο ρεκόρ των 9 τρισ. δολαρίων το συγκεκριμένο τρίμηνο, από $6,47 τρισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αυξήθηκαν τα κέρδη της PepsiCo στο τρίμηνο

Η PepsiCo ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν για το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι πωλήσεις ενισχύθηκαν παρά την άνιση ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές και τα προβλήματα που προκάλεσε στις ΗΠΑ ο καιρός.

Η εταιρεία τροφίμων και ποτών ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,71 δισ. δολάρια για το α΄ τρίμηνο χρήσης σε σχέση με τα 1,34 δισ. δολάρια στο προηγούμενο έτος. Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,24 δολάρια ανά μετοχή, έναντι των 96 σεντς ανά μετοχή.

Τα προσαρμοσμένο κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,21 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,12 δολάρια. Για το τρίμηνο μέχρι τις 20 Μαρτίου, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκα στα 14.82 δισ. δολάρια έναντι των 13,88 δισ. δολαρίων.

ΗΠΑ: Ανέκαμψε η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο

Αύξηση 1,4% σημείωσε τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ μετά την πτώση του Μαρτίου κατά 2,6% λόγω των πολύ κακών καιρικών συνθηκών τον συγκεκριμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Federal Reserve.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street έκαναν λόγο για άνοδο 2,7%, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,7% τον Μάρτιο μετά την πτώση του Φεβρουαρίου κατά 3,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Ο κλάδος των ορυχείων, φυσικού αερίου και πετρελαίου εμφάνισε άλμα 5,7% στην παραγωγή μετά από πτώση 5,6% τον προηγούμενο μήνα.Τέλος, η παραγωγή στον κλάδο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας υποχώρησε 11,4% τον Μάρτιο μετά την άνοδο του Φεβρουαρίου κατά 9,2%.

Η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας αυξήθηκε στο 74,4% από 73,4% το Φεβρουάριο.

Άλμα 9,8% στις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο 2021

Άλμα σχεδόν 10% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, καθώς παραδόθηκαν οι επιταγές στήριξης στα νοικοκυριά.Το άνοιγμα της οικονομίας σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, συνέβαλαν επίσης θετικά στην άνοδο των λιανικών πωλήσεων.

H σημαντική άνοδος ακολούθησε την πτώση 2,7% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Τις 576.000 έφτασαν οι νέες αιτήσεις στα επιδόματα ανεργίας

Σημαντική πτώση κατέγραψε ο αριθμός των νέων αιτήσεων στα επιδόματα ανεργίας των ΗΠΑ καθώς έφτασαν τις 576.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα έφταναν τις 700.000.

Όπως σημειώνουν, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι οι απολύσεις περιορίζονται καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την ύφεση της πανδημίας.Το Τμήμα Εργασίας δήλωσε την Πέμπτη 15/4 ότι οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 193.000 από μια αναθεωρημένη 769.000 μια εβδομάδα νωρίτερα.

Γερμανία: Στο 1,7% ανήλθε ο πληθωρισμός το Μάρτιο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία που δείχνουν ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 1,7% με βάση τα εθνικά πρότυπα, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 2% σε ετήσια βάση και με βάση τα εναρμονισμένα με την ΕΕ πρότυπα, επίσης αντίστοιχα των εκτιμήσεων.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% σε μηνιαία βάση, αντίστοιχα των εκτιμήσεων.
Η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της προκάλεσαν προβλήματα στη συγκέντρωση των στοιχείων για τις τιμές τον Μάρτιο, καθώς ορισμένα προϊόντα δεν ήταν διαθέσιμα στην αγορά, ανέφερε η Destatis.

Γερμανία: Στο 3,7% υποβαθμίζουν την ανάπτυξη τα οικονομικά Ινστιτούτα

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω της πρόβλεψής τους για την ανάπτυξη το 2021, από 4,7% σε 3,7%, προχώρησαν τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών μελετών της Γερμανίας (DIW, Ifo, IfW, IWH, RWI), λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας που παραμένουν σε ισχύ.

Στην εαρινή Έκθεσή τους προβλέπουν ακόμη αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη, «κύμα» χρεοκοπιών και «σημαντικές προκλήσεις» στην εξομάλυνση των δημοσιονομικών.
Εκτιμούν ωστόσο ότι κάποιοι κλάδοι θα ανακάμψουν πολύ γρήγορα μετά την επιστροφή τους σε κανονική λειτουργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, η επιστροφή της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας στα προ-πανδημίας επίπεδα θα αποτελέσει «σημαντική πρόκληση» για τα επόμενα χρόνια, η οποία θα επηρεάσει και το ασφαλιστικό.

«Υψηλότερα όρια ηλικίας για σύνταξη θα βοηθούσαν σημαντικά στην στήριξη της δημοσιονομικής κατάστασης», αναφέρουν τα Ινστιτούτα και προειδοποιούν για τις πληγές που θα αφήσει στην οικονομία η πανδημία. Ειδικά ο κλάδος της παροχής υπηρεσιών θα εξακολουθήσει να πλήττεται σοβαρά, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, επισημαίνεται, ενώ εκτιμάται ότι κάποια χαλάρωση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει από το μέσον του τρέχοντος έτους.

«Τότε, κάποιοι κλάδοι θα δουν ταχεία εξομάλυνση της οικονομικής τους κατάστασης», αναφέρεται και σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάκαμψης.
Η πρόγνωση πάντως, η οποία έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,7% κατά το τρέχον έτος, αναθεωρείται τώρα στο 3,7%.

Τα Ινστιτούτα προειδοποιούν ακόμη για ραγδαία αύξηση των χρεοκοπιών επιχειρήσεων, όταν σταματήσει να χορηγείται η έκτακτη κρατική οικονομική βοήθεια, η οποία προσφέρεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Επιπλέον, σύντομα θα επανέλθει σε ισχύ η νομοθεσία που επιβάλλει την εκκαθάριση των επιχειρήσεων, υπό προϋποθέσεις.

Η αναστολή της, μαζί με την κρατική βοήθεια, κράτησε όλο αυτό το διάστημα ιδιαίτερα χαμηλά τα «λουκέτα» στην αγορά, διευκρινίζεται.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.